X
SULJE MAINOS

MTS:n tutkimus: Puolueiden kannattajien Nato-näkemyksissä yllättäviä siirtymiä

Nato-jäsenyyden kannatus on noussut etenkin vasemmistoliittolaisten keskuudessa.

Suomalaisten Nato-kannatus on suurin piirtein ennallaan, ilmenee Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tutkimuksesta. Jäsenyyttä kannattaa nyt 25 prosenttia suomalaisista, kun luku viime vuonna oli 27 prosenttia.

Puolueiden kannattajien sisällä on sen sijaan tapahtunut yllättäviä liikahduksia.

Vasemmistoliiton kannattajissa on tapahtunut iso harppaus Nato-jäsenyyden suuntaan. Sen sijaan perinteisesti myönteisimmin Natoon suhtautuvissa kokoomuksen kannattajissa on havaittavissa hienoista laskua.

Vasemmistoliiton kannattajista 23 prosenttia kannattaa nyt Nato-jäsenyyttä, kun prosenttiluku viime vuonna oli 14. Seuraavaksi eniten Naton kannatus on noussut keskustalaisten joukossa. Heistä 29 prosenttia veisi Suomen Natoon, kun viime vuonna näin ajatteli 22 prosenttia keskustalaisista.

Myös vihreiden joukossa Nato-jäsenyyden kannatus on hieman noussut. Jäsenyyttä tukee nyt 24 prosenttia vihreistä kun luku viime vuonna oli 21 prosenttia.

Vähiten tukea SDP:n kannattajilta

Vähiten Nato-jäsenyyttä tukevat SDP:n kannattajat. Heidän joukossaan jäsenyyden kannatuksessa on tapahtunut myös isoin lasku. SDP:n kannattajista Suomen veisi Natoon enää 16 prosenttia, kun viime vuonna luku oli 27 prosenttia.

Kokoomuksen kannattajat suhtautuvat Suomen Nato-jäsenyyteen edelleen myönteisimmin. Heistä 53 prosenttia tukee jäsenyyttä, kun viime vuonna luku oli 56 prosenttia. Perussuomalaisten Nato-kannatus on pysynyt ennallaan 25 prosentissa.

MTS:n tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy. Tutkimusta varten haastateltiin tuhat ihmistä ajanjaksolla 22.9 – 11.10.2016. Haastatellut edustivat 15–79-vuotiasta väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt