MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Kunnat tekevät MTK:n mukaan bisnestä pakkolunastamalla yksityismaita

Tuottajajärjestö haluaa, että kansan tahto suitsia kuntien pakkolunastuksia maakaupoissa tuodaan lainsäädäntöön.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n mukaan yhä useammassa kunnassa on ryhdytty hyödyntämään pakkolunastusta raakamaan hankinnassa niin, että kunta tekee bisnestä maakaupoilla pakkolunastamalla maat niiden omistajalta ja myymällä ne sitten voitolla eteenpäin.

Maaseudun Tulevaisuuden maanantaina julkaiseman kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista rajoittaisi kuntien oikeutta pakkolunastuksiin. MTK korostaa, että kuntien kaavoitusmonopoliin perustuvan, pakkolunastuksiin liittyvän bisneksen mahdollistavat lainsäädännölliset porsaanreiät on tukittava.

– Lunastuslakia on muutettava huomioimaan entistä paremmin maanomistajien oikeudet ja varsinkin kasvukeskusten kuntapäättäjien tulisi huomioida kaavoitustoiminnassaan nykyistä paremmin myös maaseutualueiden tarpeet, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Kuntien pakkolunastuksista keskusteltiin tänään myös MTK:n ja Maaseudun Tulevaisuuden tänään järjestämässä kuntavaalipaneelissa, johon osallistuivat perussuomalaisten Jussi Halla-Aho, vihreiden Maria Ohisalo, kokoomuksen Petteri Orpo ja keskustan Annika Saarikko.

Puoluejohtajat olivat yhtä mieltä siitä, että maakaupoista tulisi pyrkiä sopimaan maanomistajan ja ostajan tasavertaisissa neuvotteluissa ja kaupoista tulisi saada markkinoita vastaava hinta.

– Olen kyllä huolissani yhteiskunnan kasvaneesta polarisaatiosta, mutta kunnat ovat usein niitä paikkoja, joissa kannetaan vastuuta ja löydetään yhteinen sävel kuntalaisten hyväksi, Juha Marttila sanoo.

MTK muistuttaa tuoreessa kuntavaaliohjelmassaan, että maa- ja metsätalous ovat aloja, jotka tuovat elinvoimaa ja rahavirtoja kuntiin. Elinvoimaisen maaseudun pitää olla myös jokaisen kaupungin tavoitteena. Kaupunkikehittämisen työkaluja kannattaa soveltaa aiempaa laajemmin ja ottaa huomioon alueellinen näkökulma.

Julkiset hankinnat on MTK:n mielestä syytä miettiä jokaisessa kunnassa tarkkaan ja hyödyntää täysimääräisesti kunnan oma yritystoiminta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt