Verkkouutiset

MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

MTK:n mukaan komission ymmärtämättömyys korostui jälleen

Taksonomia lisää byrokratiaa, mutta todellinen vaara tuottajajärjestön mukaan piilee seuraavassa vaiheessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen ja 12 muun maan vastustuksesta huolimatta EU-maat hyväksyivät komission esityksen taksonomian ilmastokriteereiksi.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n mukaan laaja vastustus on toivottavasti viesti komissiolle, että seuraavan vaiheen ympäristökriteereistä tulee metsän osalta luopua tai niiden käytettävyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

– Koska ilmastokriteerien läpimeno näytti todennäköiseltä, olemme tulevaan sääntelyyn jo varautuneet ja jäsenemme pystyvät täyttämään tulevat velvoitteet Metsänhoitoyhdistysten OmaMetsä-palvelun kautta, toteaa MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Hänen mukaansa EU:n komission ymmärtämättömyys metsäasioissa korostui jälleen tänään EU-maiden hyväksyessä kestävän rahoituksen taksonomian ilmastokriteerit.

– Komissio on haukannut aivan liian ison tehtävän itselleen, kun pyritään laatimaan globaalit kriteerit hyvin erilaisiin paikallisiin oloihin. Päätös tuo perusteetonta sääntelyä ja velvoitteita metsänomistajille ilman, että rahoitusmarkkinoilta ohjautuu metsänomistajille uusia investointien rahoitusmahdollisuuksia. Mikäli puuta ostava teollisuus menee rahoituksen piiriin, tulee esimerkiksi yli 13 hehtaarin metsänomistajille metsäsuunnitelmavelvollisuus.

– Sinänsä hyvää tarkoittava kestävän rahoituksen järjestelmä on muodostumassa toimimattomaksi sääntelyjärjestelmäksi. Olemme metsänomistajajärjestössä jo kuitenkin varautuneet ilmastokriteereihin, ja metsänhoitoyhdistysten OmaMetsä -palvelu tulee tarjoamaan metsänomistajille helpon kanavan velvoitteiden täyttämiseen, jatkaa Mäki-Hakola.

Hänen mukaansa kestävän rahoituksen taksonomian valmistelu jatkuu metsäsektorille mahdottomien ympäristökriteerien valmistelulla.

– Niiden pohjaluonnoksisissa luonnon monimuotoisuustavoitteisiin on esitetty muun muassa vaatimus jättää 20 prosenttia metsistä talouskäytön ulkopuolelle. Luonnokset vesittäisivät metsäsektorin mahdollisuudet ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– Jatkamme työtä sen eteen, että ympäristökriteerien mahdottomuus ymmärretään. Katse kääntyy kuitenkin jo nyt myös hallituksemme suuntaan. Vaikka hallitus lopulta onnistui vastustamaan ilmastokriteereitä, oli vaikuttaminen myöhässä. Ympäristökriteereitä koskien hallituksemme on aloitettava voimakas vaikuttaminen välittömästi. Nykyinen hallitus tuskin haluaa jäädä historiaan siitä, että metsäsektorin toimintaedellytykset ja ilmastohyödyt romutettiin, vaatii Mäki-Hakola.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)