Brexit jakaa mielipiteitä myös Britanniassa. LEHTIKUVA / AFP Tolga Akmen

MT: Sopimukseton Brexit verrattavissa Venäjän pakotteisiin

Suomalaisista 39 prosenttia ei haluaisi Britannian lähtevän EU:sta lokakuun lopussa.

MTK:n kansainvälisten asioiden johtaja Juha Ruippo arvioi että mahdollinen sopimukseton Brexit hankaloittaisi ruokavientiä Britanniaan, koska EU soveltaisi kaupankäynnissä Maailman kauppajärjestö WTO:n tulleja. Hänen mukaansa erosopimus onkin aina parempi vaihtoehto kuin sopimukseton ero.

– Tämä näkyisi markkinapaineena myös Suomessa, Ruippo sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

Suomen maataloudelle sopimukseton ero olisi hänen mukaansa verrattavissa Venäjän pakotteiden vaikutuksiin. Jos Irlannin lihanvienti Britanniaan pysähtyisi, maa alkaisi etsiä ylijäämälleen korvaavia markkinoita EU:n sisältä. Ylitarjonta laskisi ruoan hintaa.

– Toinen merkittävä vaikutus maatalouteen tulee budjetin kautta: kun Britannia lähtee, samalla 10 miljardia euroa häviää rahoituksesta.

MT:n teettämän tuoreen gallupin mukaan suomalaisista 33 prosenttia katsoo, että Britannian tulisi erota Euroopan unionista lokakuun lopussa riippumatta neuvottelujen tuloksesta. Lähtöä vastustaa kansalaisista 39 prosenttia. Kantaansa ei osannut eroasiaan puolestaan sanoa 29 prosenttia.

Brexitiä vastustivat erityisesti yrittäjät, eläkeläiset sekä koululaiset ja opiskelijat. Kannatus oli puolestaan suurinta perussuomalaisten keskuudessa, joista yli puolet tuki ajatusta. Nopeaa eroa kannatettiin myös erityisesti maaseudulla.

– Monella on uskon puute: loppuuko tämä prosessi koskaan. Mutta nyt asian vakavuus on alettu viimein huomata Britanniassa, Ruippo sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt