MT: Putkiyrittäjä joutuu kantamaan 11 eri pätevyyskorttia

Joutsalaisyrittäjän työntekijöiltä vaaditaan kuusi pakollista korttia.

Maaseudun Tulevaisuus kertoo viranomaisten joutsalaiselta putkiyrittäjältä vaatimista suoritetuista pätevyyskorteista.

Putkiyrityksen seitsemällä työntekijällä on kuusi pakollista korttia: tulityökortti, työturvakortti, hätäensiapukortti, sähköturvallisuuskortti asennusten luvan ehtona, puhdasvesikortti ja henkilökortti. Toimitusjohtajalta vaaditaan viisi korttia lisää.

”Meillä on yrityksessä kuorma-auto, joten kaikilla, jotka ajavat sitä, pitää olla ammattipätevyyskortti eli viisi erillistä pätevyyttä suoritettuna”, yrittäjä kertoo MT:lle.

”Työturvakortti käy yhdestä päivästä. Minulla ne muut neljät ovat ennakoivan ajon kurssi, trukkikurssi, ajoaika- ja piirturikurssi”.

MT:ssa Yrittäjien johtaja Veli-Matti Lamppu sanoo, että esimerkiksi vakuutusyhtiöt saattavat edellyttää vakuutusehdoissaan pätevyyskorttien mukaisia lisäpätevyyksiä työntekijöiltä. Hänen mielestään eri toimijoiden itsesäätely lupakorttien avulla on alkanut rapauttaa ammatinharjoittamisen vapautta.

Turun aikuiskoulutuksen ylläpitämässä Korttirekisteri-palvelussa on kirjattu 38 erilaista lupa- ja pätevyyskorttia. Niihin kuuluvat esimerkiksi ensiapukurssit, työturvallisuuskortti, hygieniapassi, tulityökortti, järjestyksenvalvojakortti, ikärajakortti ja trukkikortti. Pääkaupunkiseudulla on katutyökortti, jota ilman ei pääse kadulle töihin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt