Katri Kulmuni. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

MT: Elinkeinoministeri siirtäisi rahanjakoa pieniin kaupunkeihin

Katri Kulmuni siirtäisi aluepolitiikan painopistettä maakuntien keskuskaupungeista seutukaupunkeihin.

Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) tarkoittaa seutukaupungilla 20 000–50 000 asukkaan kaupunkeja. Näitä kuntarakenteen perustan luovia kuntia on Kuntaliiton mukaan 55, niissä asukkaita 920 000 ja työpaikkoja 342 000. Näitä isommissa, C21-verkostona tunnetussa 21 kaupungissa, on yhteensä pari miljoonaa asukasta.

– Iso osa aluekehitysvaroista on ohjautunut kaikkein suurimpiin kaupunkeihin, maakuntien keskuskaupunkeihin, vaikka ne pärjäävät pääsääntöisesti hyvin. Pohjana on yleensä yliopisto, joka kanavoi kasvua aivan omalla tavallaan. Painopiste siirtyy nyt seutukaupunkeihin maakuntien keskuskaupungeista, esimerkiksi Kuopiosta Varkauteen, Kulmuni sanoo.

Ministeri puhuu kansallisista kertaluontoisista ja aluekehitysrahoista.

– Ne haluan perata ja muuttaa painopistettä. Nyt iso osa rahasta jää suurimpiin kaupunkeihin, vaikka sen olisi syytä valua eteenpäin pienemmille kaupungeille, missä hyöty-panossuhde on vahvempi, hän sanoo.

Kulmunin mukaan isoja kaupunkeja auttaa yliopistorahoituksen kasvu. Korkeakoulukaupunkien tukijalka on jo muutenkin muita tukevampi.

Nyt suurin, satojen miljoonien potti, menee usein Business Finlandin kautta korkeakouluille kumppaneineen. Pienempi, Kulmunin mukaan arviolta 15 miljoonan euron summa on mahdollista jakaa uudelleen.

Seutukaupungit saivat viime vuonna kolme miljoonaa euroa, ja Kulmuni haluaa summan nyt suuremmaksi. Hän puhuu painopisteen muutoksesta mutta sanoo samalla, ettei seutukaupunkien potti ole keneltäkään pois.

– Hallitusohjelmassa tehtiin yli miljardin menolisäykset. Kyllä se tarkoittaa lisärahoitusta, ministeri sanoo.

Rahan jakoperusteita ei vielä ole.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt