Kokoomus oli 1980-luvulta alkaen toiseksi voimakkain ay-puolue SDP:n jälkeen. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

MT: Ay-liike tärkeä suomalaisille – kokoomuslaiset eri mieltä

Kyselyn tuloksista yllättynyt tutkija pohtii, onko kokoomuksen kannattajien suhtautuminen hyvinvointivaltioon muuttunut.

Valtaosa suomalaisista on sitä mieltä, että ammattiyhdistysliikkeen vahva asema on tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa, kertoo Maaseudun Tulevaisuus. Näin vastasi 68 prosenttia Kantar TNS Agrin huhtikuussa tekemään kyselyyn.

Eniten kannatusta väitteelle tulee sosialidemokraatteja äänestävistä, yhteensä 94 prosenttia. Vasemmistoliittoa äänestävistä 91 prosenttia yhtyy väitteeseen. Kolmanneksi eniten väite saa kannatusta vihreitä äänestäviltä, 86 prosenttia.

Keskustan äänestäjistä samaa mieltä on 56 prosenttia. Kokoomusta äänestäneistä samaa mieltä olevien osuus on puolueista pienin, 40 prosenttia. Heistä enemmistö, yhteensä 58 prosenttia, on eri mieltä väitteestä.

Dosentti Tapio Bergholm Itä-Suomen yliopistosta on yllättynyt siitä, että keskusta ja kokoomus ovat vaihtaneet paikkaa. Hän pohtii, onko kokoomuksen kannattajissa suhtautuminen koko hyvinvointivaltioon muuttunut.

– Kokoomus oli 1980-luvulta alkaen toiseksi voimakkain ay-puolue SDP:n jälkeen, Tapio Bergholm kertoi MT:lle.

Esimerkiksi Tehyssä on nyt selkeä vasemmistoenemmistö 48 valtuustoedustajan voimin. Keskusta ja sitoutumattomat ovat myös isompi ryhmä kuin kokoomus.

– SDP ja kokoomus vuorottelivat pitkään Tehyn puheenjohtajan paikasta. En olisi osannut ennustaa, että 2021 Tehyn vaaleissa syntyy vasemmiston enemmistö, Bergholm sanoi MT:lle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt