Uusi luotijuna lyhentäisi Helsingin ja Moskovan välistä matka-aikaa jopa 8,5 tuntia. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Venäjällä uutisoidaan: Luotijuna voisi tulla Helsinkiin

Ministeri Ville Skinnari kertoi Venäjällä Suomen olevan kiinnostunut jättihankkeesta.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd.) kerrotaan ilmaisseen Venäjällä Suomen kiinnostuksen luotijunayhteyden käynnistämisestä Helsingistä ja Moskovaan.

Aiheesta kertovat muun muassa venäläinen talouslehti RBK ja the Moscow Times. Skinnari antoi RBK:lle haastattelun viime viikolla keskusteltuaan Suomen ja Venäjän välisestä junaliikenteestä Venäjän rautatieyhtiön RŽD:n johtajan Oleg Belozerovin kanssa Moskovassa.

– Tällainen projekti auttaisi lisäämään turistivirtaa molempiin suuntiin. Olemme valmiita jatkamaan keskusteluja hankkeesta Venäjän hallituksen kanssa, Skinnarin kerrotaan sanoneen.

Venäjä aloittaa uuden luotijunan rakentamisen Moskovan ja Pietarin välille vuonna 2022. Hankkeen on tarkoitus valmistua vuonna 2026. Venäjä on arvioinut, että junarata maksaa noin 1,5 triljoonaa ruplaa eli lähes 22 miljardia euroa.

Pääkaupunkien välille kaavailtu luotijuna liittyisi tämän radan mahdolliseen pidentämiseen Helsinkiin asti. Suomen puolella se tarkoittaa Skinnarin mukaan nykyisen junaradan kunnostamista.

Mikäli junaratahanke toteutettaisiin, matka Helsingistä Moskovaan taittuisi jatkossa vain kuudessa tunnissa. Nykyään matka-aika on noin kuusitoista tuntia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt