X
SULJE MAINOS

Mosaiikkilattian piirtokirjoitus paljastaa juutalaisten ja kristittyjen yhteydet

Arkeologissa kaivauksissa Pohjois-Israelin Horvat Kurissa on löytynyt antiikin aikaisen synagogan mosaiikkilattia, jonka piirtokirjoituksessa mainitaan synagogan rahoittajat.

Pohjois-Israelin Galileasta on löytynyt antiikin aikaisen synagogan mosaiikkilattia, jonka piirtokirjoituksessa mainitaan synagogan rakentamista tukenut henkilö sekä tämän isä ja isoisä.

Tällaiset rahoittajia esittelevät piirtokirjoitukset olivat yleisiä sekä kreikkalais-roomalaisissa temppeleissä, juutalaisissa synagogissa että kristillisissä kirkoissa. Helsingin yliopiston tutkijoiden löytö on siis yksi todiste juutalaisen ja sitä ympäröineen myöhäisantiikin kulttuurin kosketuksista.

Mosaiikin säilynyt osa esittää lisäksi seitsemänhaaraisen kynttilänjalan, menoran, yläosaa.

Löytynyt mosaiikkilattia on 400-luvun alussa rakennetussa Horvat Kurin synagogassa, jonka kaivauksiin Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta on osallistunut vuodesta 2010 alkaen.

Horvat Kurin läheisyydessä sijaitsivat myöhäisantiikin aikana kristilliset pyhiinvaelluskeskukset Tabgha ja Kapernaum, joista on löytynyt vastaavanlaisia mosaiikein koristeltuja lattioita.

Antiikin aikaisissa kirjallisissa lähteissä korostuvat usein juutalaisten ja kristittyjen väliset kiistat.

– Horvat Kurin löydöt viittaavat kuitenkin siihen, että paikallisilla juutalaisilla kyläyhteisöillä ja kristillisillä luostareilla oli paljon esimerkiksi kaupankäyntiin liittyviä yhteyksiä, kertoo kaivausten suomalainen johtaja, akatemiatutkija Raimo Hakola Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Hakolan mukaan myös aiemmat Horvat Kurin löydöt osoittavat paikallisen yhteisön olleen osa koko Välimeren laajuista kauppaverkostoa, jonka kautta kylään tuotiin hyödykkeitä Pohjois-Afrikasta, Mustanmeren alueelta ja nykyisen Turkin alueelta.

Horvat Kurin synagogan arkeologisia kaivauksia suorittaa Kinneret Regional Project, jonka rahoittajina ovat Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan lisäksi Leidenin yliopisto Hollannista ja Bernin yliopisto Sveitsistä sekä Wofford College Yhdysvalloista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt