Verkkouutiset

Moottoripyörien onnettomuudet yleisempiä täysikuun aikaan

Täysikuun aikaan ajavat moottoripyöräilijät näyttäisivät olevan suurentuneessa vaarassa joutua kohtalokkaaseen onnettomuuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhteys ei ole kovin voimakas, mutta se kannattaa huomioida silti, tutkijat kirjoittavat.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset julkaistiin British Medical Journalin perinteisessä joulunumerossa, joka tunnetaan leikkimielisistä, mutta tieteelliset kriteerit ainakin jotenkuten täyttävistä tutkimuksista.

Tutkimustaan varten tutkijat analysoivat kaikki vuosina 1975–2014 Yhdysvalloissa kuolemaan johtaneet moottoripyöräonnettomuudet ja laskivat, miten moni tapauksista oli sattunut yöllä täysikuun aikaan. Vertailukohtana olivat ajanjaksot viikkoa ennen täysikuuta ja viikko sen jälkeen.

Seurantavuosien aikana yhteensä 13 000 henkilöä menehtyi moottoripyöräonnettomuudessa. Yleensä onnettomuus oli sattunut suuritehoista katupyörää ajavalle kolmikymppiselle miehelle. Tapahtumapaikka oli useimmiten maaseudulla ja valtaosa menehtyneistä ei käyttänyt kypärää.

Analyysin perusteella kohtalokkaat onnettomuudet olivat jonkin verran yleisempiä täysikuun aikaan, mutta ero ei ollut kovin suuri. Käytännössä se tarkoitti täysikuun aikaan keskimäärin yhtä onnettomuutta enemmän kuin verrokkiaikoina.

Yhteys oli selvempi, kun tutkijat rajasivat tarkastelun öihin, jolloin taivaalla oli ns. superkuu, joka näyttää selvästi tavallista kuuta suuremmalta. Tällöin onnettomuuksia sattui kaksi enemmän kuin tavallisina öinä.

Tutkijat pitävät tuloksiaan luotettavina, mutta myöntävät niiden voivan selittyä hyvin monilla seikoilla. Täysikuu saattaa häiritä moottoripyöräilijöitä tai täysikuun aikaan ajavat saattavat käyttäytyä jotenkin eri tavoin kuin muina öinä.

Oli syy mikä tahansa, tulokset antavat aiheen erityiseen varovaisuuteen täysikuun aikaan ajaville ja korostavat kypärän käyttöä aina.

Muissa joulunumeron tutkimuksissa selvitettiin muun muassa miesflunssan paikkansapitävyyttä ja ylpeyden vaikutuksia kaatuiluun. Tulosten valossa miesflunssa saattaa olla totta, mutta ylpeys ei käy lankeemuksen edellä.

Tutkimuksesta kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)