Verkkouutiset

Monikansallinen puolustusharjoitus Suomeen

BLOGI

Timo Heinonen
Timo Heinonen
Timo Heinonen on kokoomuksen kansanedustaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusministeri Jussi Niinistö ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva ovat ottaneet esille monikansallisen harjoituksen järjestämisen myös Suomessa. Suurempia sotaharjoituksia maassamme on ollut viimeksi 1980-luvulla, ja nyt olisi syytä ottaa harjoitukset uudelleen käyttöön. Vain harjoittelemalla opitaan.

Hetki sitten Ruotsissa käynnistyi vastaava monikansallinen Aurora-harjoitus. Kahteenkymmeneen vuoteen suurimmassa Ruotsin isännöimässä harjoituksessa 20 000 sotilasta harjoittelee Ruotsiin kohdistuvan hyökkäyksen torjumista ja ulkomaalaisen savun vastaanottamista. Syyskuun aikana järjestettävään harjoitukseen osallistuu joukkoja Liettuasta, Norjasta, Puolasta, Ranskasta, Tanskasta ja Yhdysvalloista. Myös meiltä Suomesta mukana on noin 300 pääosin maavoimiemme sotilasta, mutta mukana on myös ilmavoimiemme Hornet-hävittäjät. Harjoitus on osa maittemme välistä sotilaallista yhteistyötä. Lisäksi Itämerellä on käynnissä myös Ruotsin isännöimä Northern Coasts -merisotaharjoitus, jossa myös olemme mukana. Samaan aikaan 14.-20.9.2017 Venäjä järjestää oman vuotuisen Zapad-sotaharjoituksensa yhdessä Valko-Venäjän kanssa.

Venäjän ilmoituksen mukaan harjoitukseen osallistuu kaikkiaan 12 700 sotilasta, eli juuri alle ETYJ asettaman 13 000 sotilaan. Kyseinen raja edellyttäisi avoimuutta ja ulkomaalaisten tarkkailijoiden kutsumista mukaan. Venäjä kiertääkin räikeällä tavalla kansainvälisiä sopimuksia. Tosiasiassa Zapadiin osallistuu sen oheisharjoitusten ja muiden kautta arvioiden mukaan jopa 100 000 sotilasta.

Venäjä on kertonut Zapadin olevan terrorisminvastainen harjoitus ja luonteeltaan puolustuksellinen, mutta toisenlaisiakin arvioita harjoituksen luonteesta on esitetty. Jopa Valko-Venäjällä on pelätty Venäjän jättävän harjoituksen jälkeen joukkojaan maahan, ja arvioita erilaisten miehitysten harjoittelusta on esitetty. Yksi mielenkiinto kohdistuu myös esimerkiksi Pohjois-Puolan Suwalkin alueeseen. Sen haltuunotolla Venäjä voisi eristää Baltian-maat muista Nato-maista. Onneksi tuoreimmat arviot ovat kuitenkin antaneet viitteitä siitä, että Zapad ei kuitenkaan johtaisi lopulta aiempien harjoitusten jälkitapahtumien tapaan todellisiin sotilaallisiin operaatioihin. Länsimaat ja Nato seuraavat kuitenkin Venäjän toimia harjoituksen aikana tarkasti. Aiemmin Venäjän suuret sotaharjoitukset ovat nimittäin johtaneet sotilasoperaatioihin. Vuonna 2008 Georgian sota ja 2014 Krimin valloitus tapahtuivat vastaavien sotaharjoitusten jälkeen.

Harjoitusruuhka Itämerellä luo myös omat uhkansa. Riski tahattomalle onnettomuudelle on aina olemassa. Tällaisten tahattomien yhteen törmäysten ennalta ehkäisemisessä tasavallan presidentti Sauli Niinistöllä on ollut viime vuosina merkittävä rooli ja tuloksia on saatu aikaan. Toivotaan, että kaikki menee kuitenkin hyvin.

Aurora 2017 antaa kuitenkin myös meille syy palata yhteisten suurempien harjoitusten tielle. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) totesi aivan oikein, että ”me emme elämöi harjoituksella”, mutta ”tosiasia on, että joukkoja oppii perustamaan ja johtamaan vain harjoittelemalla, ei palavereissä.” Kyse ei siis ole Erkki Tuomiojan (sd) väittämästä sotaretoriikasta ja uhoilevasta voimannäytöstä, vaan nimenomaan tosiasioiden tunnustamisesta. Vai pitääkö joku oikeasti Ruotsia sotahulluna maana?

On siis perusteltua avata keskustelu. Toivottavasti sen myötä myös valmistelut monikansallisen puolustussotaharjoituksen järjestämiseksi Suomessakin, jossa yhdessä kumppanimaiden kanssa harjoiteltaisiin Suomen puolustamista ja pyydetyn avun vastaanottamista. Ruotsalaiset harjoittelevat juurikin yllätyshyökkäykseen vastaamista, ja me hyvin tiedämme, että nyt tehtyjen päätösten jälkeenkin juuri liikekannallepanon hitaus on puolustuksemme akilleen kantapää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)