X
SULJE MAINOS
Kesämökki Kemiön saaristossa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Moni mökki voi kohta olla laiton, asetuspäivä lähenee

Jätevesiasetuksen takaraja umpeutuu lokakuussa.

Haja-asutusalueita koskevan jätevesiasetuksen takaraja umpeutuu syksyllä, mutta sen vaatimat remontit ovat vielä monilta tekemättä.

Lainsäädännön uudistus vaatii, että pohjavesi tai ranta-alueella sijaitsevan kiinteistön jätevesijärjestelmä on muutettava määräysten mukaiseksi tänä vuonna lokakuun 31. päivään mennessä.

Lokakuun määräajan umpeuduttua moni mökki on laiton, mutta sanktioita ei ainakaan heti olla määräämässä. Ministeriön taholta on viestitetty, että kunta voi valvontavastuun saadessaan antaa tällaisista kiinteistöistä ensimmäisenä korjauskehotuksen, joka voidaan tarvittaessa uusia jopa uhkasakolla tehostettuna.

Yrittäjien mukaan mökkiläiset ovat reagoineet asetuksen takarajan lähestymiseen odotettua vaisummin. Monet odottivat kiireistä kesää, mutta toisin kävi.

Jätevesipuhdistamoita myyvän Jita Oyn toimitusjohtaja Kari Kohtala pitää mahdottomana, että kaikki ehtisivät tehdä saneeraukset lokakuun loppuun mennessä.

– Kyse ei ole niinkään säiliöistä vaan rakennusvalvonnasta ja suunnitelmista, jotka ottavat aikaa. Suurin ongelma on asukkaiden puuttuva halu tehdä korjauksia. Saneeraamatta on vielä kymmeniä tuhansia kohteita. Ihmiset kokevat rakennusluvan hakemisen paikoin haastavaksi eikä ole urakkatöiden tarjoajia ole niin paljon kuin pitäisi. Sen takia projekti lyödään helposti jäihin, Kohtala sano Yrittäjien haastattelussa.

Useiden mökkien vaatima jätevesisäiliö ja sen vaatima imeytyskenttä maksavat arviolta 6 000-8 000 euroa. Hinta on suunnilleen sama kuin jos liittyisi vesi- ja viemäriliittymään.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt