Verkkouutiset

M/31. Aimo Lahden suunnittelemaa, Tikkakosken tehtaalla valmistettu Suomi-konepistooli. LEHTIKUVA/MIKKO OKSANEN

Molotovin cocktail ei olekaan suomalainen keksintö

"Helvetinpulloja" sekoitettiin jo Espanjan sisällissodassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa ja suomalaisten tekemien keksintöjen historia on luettelo kunnioitettavista älynväläyksistä. Käsityksemme monesta ”suomalaisesta” saattaa kuitenkin olla hyväuskoinen harhaluulo. Usea meilläkin käyttöön otettu oivallus perustuu myös aiemmin jo muualla hyödynnettyyn. Paitsi kyetä keksimään, ihminen on aina osannut soveltaa muualta omaksumaansa.

Suuri isänmaallinen panssaritorjuntakeksintö, niin sanottu Molotovin cocktail kulkee sankaritarustossamme Nobel-palkitun, professori A.I. Virtasen ja myöhemmin amerikkalaistuneen tutkija ja keksijä Alvar Wilskan keksintönä. Vastaavanlainen polttopullo on kuitenkin ollut käytössä jo 1930-luvun puolivälissä Espanjan sisällissodassa.

Molotovin cocktail.

Edellä mainittu kaksikko kehitti siitä kuitenkin jalostetumman version: bensiiniin kastettu palava riepu korvattiin kemiallisella sytyttimellä. Tätä ”helvetinpulloa” Rajamäen viinatehdas valmisti sotien aikana puoli miljoonaa kappaletta.

Ottaen huomioon epäedullisen maantieteellisen sijaintimme, myös muusta kättä pidemmästä oli pidettävä huoli. Ampuma-aseita Suomi kehitteli parantamalla muualla jo käyttöön otettua. Aimo Lahti toimi puolustusvoimien asesuunnittelun ja taisteluvälineiden kehitystyössä. Suomi-konepistooli, sotilaspistooli L-35 ja Lahti-Saloranta-pikakivääri paransivat puolustuksellista omavaraisuuttamme.

Väinö Linna osasi Tuntemattoman sotilaan Antti Rokan ristiä ”Tikkakosken mannekiiniksi” edellä mainittujen aseiden valmistajatehtaan mukaan. Hätä, puute tai tarve ovat olleet hyviä inspiraatioon pakottajia.

Kun presidenttinä toiminut Tarja Halonen päätti parantaa maailmaa näkemällä hyväksi joidenkin maiden allekirjoittaman maamiinat kieltävän sopimuksen, ihminen keksi ”ei-maamiinan”, joka laukaistaan etäältä, ponnahtaa ilmaan ja tuhoaa entistä tehokkaammin. Halonen taisi tietää, ettei Venäjä sellaista allekirjoittanut.

Keksintö on opitun soveltamista

Parasta on olla väittämättä montaakaan keksintöä absoluuttisen suomalaiseksi. Mutta kehua itseämme voimme ryhdyttyämme jakamaan äitiyspakkauksia vastasyntyneiden perheille, järjestämällä maksuttoman kouluruokailun, kehittelemällä Benecol-innovaation, Gefilus-tuotteet, hapankorpun ja paljon muuta.

Helsingin olympialaisten Gin Long Drink –juoma syntyi tilaustyönä, ja tiedättekö, mistä tölkin kylkeen syntyivät valkoiset raidat? No tietenkin stadionin juoksuratojen kalkkiviivoista. Siinäpä olisi puhtaan urheilun puolesta paasaavien uusi paheksunnan syy: urheilun ja alkoholin sekoittaminenhan kuuluu oikeastaan korkeintaan urheilujohdolle, sermien taakse.

Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö toi markkinoille Kelirengas-talvirenkaan, joka korvasi lumiketjut, joita vuoristoisessa Euroopassa yhä tarvitaan, koska nastarenkaita ei ole siellä alavilla mailla ja moottoriteillä lupa käyttää. Veikko Ryhönen sai uudelle Piikkirengas-keksinnölleen patentin vuonna 1959, ja näin otettiin käyttöön vitsaus, jota kitkarenkaat eivät ole vielä syrjäyttäneet. Olisi saanut jäädä keksimättä.

Tarja Tuulikki Laaksonen: Merkittävimmät suomalaiset keksinnöt. Minerva 2021.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)