Kesämökki Saimaan rannalla. LEHTIKUVA / JAAKKO AVIKAINEN

Mökkilainoja otettiin enemmän kuin koskaan

Myös asuntolainoja nostettiin vilkkaasti kesäkuussa hiljaisen toukokuun jälkeen.

Uusia lainoja vapaa-ajanasuntoja varten nostettiin Suomen Pankin mukaan kesäkuussa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Uusien lainojen määrä kasvoi vuodentakaisesta 64 prosenttia 154 miljoonaan euroon.

Mökkilainojen sovittu vuosikorko oli kesäkuussa 0,96 prosenttia ja keskimääräinen takaisinmaksuaika 17 vuotta 11 kuukautta. Maksuaika on pidentynyt vuodentakaisesta kymmenellä kuukaudella.

Vapaa-ajanasuntojen koko lainakanta kasvoi 3,9 miljariin euroon. Vuotuinen kuuden prosentin kasvuvauhti oli kesäkuussa nopeinta sitten vuoden 2013 elokuun. Näiden lainojen osuus kaikista kotitalouslainoista oli kesäkuussa noin 3 prosenttia.

Myös asuntolainoja nostettiin vilkkaasti kesäkuussa tavanomaista hiljaisemman toukokuun jälkeen. Kesäkuussa uusia asuntolainoja nostettiin 1,8 miljardin euron edestä, mikä oli 40 miljoonaa euroa vuodentakaista enemmän. Sovittu vuosikorko oli 0,73 prosenttia.

Viimeksi asuntolainoja nostettiin Suomen Pankin mukaan enemmän kesäkuussa vuonna 2016.

Vuoden toisella neljänneksellä asuntolainoja nostettiin 10 prosenttia vähemmän kuin vuosi vastaavaan aikaan. Koko alkuvuonna uusia asuntolainoja nostettiin kuitenkin vain 0,4 prosenttia hieman vuodentakaista vähemmän.

Asuntolainojen kanta oli kesäkuun lopussa 101,5 miljardia euroa, mikä oli 2,6 prosentti vuodentakaista enemmän.

Kuluyusluottoja kotitalouksilla oli kesäkuun lopussa kulutusluottoja 16,7 miljardia euroa ja muita lainoja 17,9 miljardia euroa.

Uusia yrityslainoja nostettiin kesäkuussa 1,9 miljardin euron edestä. Niiden keskikorko laski 1,84 prosenttiin. Yrityksille myönnettyjen lainojen kanta oli kesäkuun lopussa 96,9 miljardia euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 36,3 miljardia euroa.

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli kesäkuun lopussa 100,5 miljardia euroa ja talletusten keskikorko 0,07 prosenttia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt