Koronavirukseen pyrkivä voi joutua odottamaan ruuhkan vuoksi useita päiviä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

”Miten Suomi voi olla yhä näin onnettomassa tilanteessa?”

Kansanedustaja pitää useiden päivien odotusta koronatestauksessa kestämättömänä.

– Miten Suomi voi olla edelleen näin onnettomassa tilanteessa koronatestauksen kanssa?, kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho kysyy.

Hän on jakanut Twitterissä koronatestiin pyrkineen espoolaisnaisen blogikirjoituksen. 27-vuotias Sari Kola kirjoittaa saaneensa viime viikon lauantaina tietää tyttärensä mahdollisesti altistuneen koronavirukselle. Testiin hakeutumisesta hän soitti ensimmäisen kerran samana aamuna 1. elokuuta.

– Tulimme siihen tulokseen, että lähin testauspiste on Tammisaaressa. Ja päättelimme, että sitä kannattaa kokeilla. Polkaisin siis kotiin, kävin suihkussa ja suuntasin kohti Tammisaarta. Terveysaseman ovesta löytyi palvelunumero, johon soitin. Sain ihmisen langan päähän, vain kuullakseni, että pitää soittaa palvelunumeroon 116 177. Ennen kuin ehdin sanoa mitään muuta, sain luurin korvaani, espoolaisnainen kertoo.

Nainen kertoo ajaneensa tämän jälkeen drive-in testauspisteelle Espooseen, mutta ei päässyt testeihin, koska näytteenottoon ei ollut lähetettä.

Lähetteen hankkiminen kesti oikealla asemalla hänen mukaansa maanantaiaamuun asti. Ensin testipaikaksi ohjattiin Helsinki, vaikka nainen ei ollut asunut siellä lähes 20 vuoteen. Näin ollen nainen käännytettiin ja ohjattiin takaisin Espooseen, josta hän sai toisen lähetteen.

Lopulta espoolaisnainen kertoo päässeensä tyttärensä kanssa koronavirustestiin maanantai-iltana 3. elokuuta. Tulokset testeistä tulivat hänelle keskiviikkona 5. elokuuta. Yhteensä nainen kertoo soittaneensa eri palvelunumeroihin prosessin aikana lähes kymmenen kertaa.

Yksityisen terveydenhuollon puolella testiin olisi päässyt heti, mutta hinta olisi ollut pitkälle yli 200 euroa.

Kansanedustaja Mia Laiho ihmettelee, miksi Suomessa tällä hetkellä olevaa koko testauskapasiteettia ei hyödynnetä. Koronatestien näyttöönottopisteet ovat ruuhkautuneet etenkin suurissa kaupungissa. Huonoin tilanne on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, Pirkanmaalla Tampereella ja Varsinais-Suomessa, joissa testiin pääsy on joillain alueella venynyt jopa useiden päivien mittaiseksi.

– Miksei hyödynnetä yksityisiä toimijoita esim viikonloppuisin, jos oma kapasiteetti on riittämätön? @STM_Uutiset @HUS_uutisoi @Espoonsote @Terveystalo
@sarilainen

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt