Verkkouutiset

Miten korona tarttuu ruokaravintoloista? ”Tämä on oikeusturvakysymys”

Ravintola-alan mukaan viranomaiset eivät erittele ruokaravintoloista saatujen tartuntojen määriä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa:n toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan ravintolayritysten oikeusturvan kannalta olisi tärkeää, että ruokaravintoloihin liitetyt tartuntamäärät olisi tiedossa.

– Meidän tiedossamme ei ole, kuinka paljon koronatartuntoja on tapahtunut ruokaravintoloissa. THL on pääosin ilmoittanut kaikista ravintoloista lähteneet tartunnat yhteensä. Olemme pyytäneet erittelyjä, mutta kovin usein emme ole saaneet niitä, Timo Lappi kommentoi Verkkouutisille.

Sanna Marinin (sd.) hallitus totesi viikko sitten Suomeen poikkeusolot yhdessä tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa. Samalla hallitus antoi lakiesityksen sulkea ravintolat kiihtymis- ja leviämisalueilla kolmen viikon ajaksi tästä päivästä alkaen.

Hallituksen esityksessä todetaan, että ravintolat ovat keskeisessä roolissa koronatartuntojen leviämisessä. Tartuntaryppäitä, joissa on todettu vähintään kymmenen ravintolasta tapahtunutta tartuntaa, on hallituksen esityksen mukaan todettu viikoilla 1-7 yhteensä seitsemän kappaletta.

Raportoituja ravintolasta saatuja tartuntoja on yhteensä 451 ja ne painottuvat leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueille. Näissä luvuissa ei ole eritelty, moniko tartunta on peräisin ruokaravintolasta.

Helsingin kaupungin alueella epidemiologisen yksikön keräämien tietojen mukaan ravitsemisliikkeisiin liittyviä altistumistilanteita on vuoden 2021 ensimmäisen neljän viikon aikana ollut 75 kappaletta, joista 40 on ollut ruokaravintoloissa ja 35 baareissa.

Lappi huomauttaa, että nämä ovat altistumisia eivätkä tartuntoja.

Vaikka ravintolat määrätään suljettavaksi, ruuan ulosmyynti on sallittua. Toisin kuin viime vuonna, ravintoloiden buffet-pöytiä ei määrätä suljettavaksi vaan asiakas saa annostella itse ruokansa tilauksen yhteydessä.

– Tämä on erittäin hyvä muutos. Viime kevään sulun aikana asiakas sai itse ottaa ruoka-annoksen kaupan salaatti- ja sushibuffetista, mutta ei ravintolan. Nyt kun molemmista asiakas saa ottaa itse, tilanne on kilpailuneutraali. Samoin majoitusliikkeen asiakas voi ottaa aamupalan buffasta ja mennä nauttimaan sen omaan huoneeseensa, Lappi kommentoi.

Kokoomuksen kansanedustajat ovat ehdottaneet, että poikkeuksellisessa tilanteessa ravintoloille sallittaisiin alkoholin ulosmyyntioikeus ja anniskelun arvonlisäveroa laskettaisiin tilapäisesti 24 prosentista 14 prosenttiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)