Hallituksen iltakoulu Säätytalossa 24. kesäkuuta. / Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia

”Miten hallitukseen valittiin vain neljänsiä?”

Kokoomusedustajan mukaan ministerit suhtautuvat rajuun velkaantumiseen kansaa huolettomammin.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) hämmästelee pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen suhtautumista velanottoon.

Tuoreen kyselyn perusteella jopa kolme neljästä suomalaisesta on huolissaan valtion velkaantumisen merkittävästä kasvusta. Heinosen mukaan on harmillista, että nykyisessä hallituksessa ”näyttää olevan vain niitä neljänsiä”.

– Marinin hallitus on ottanut lisävelkaa nyt jo vuoden puoliväliin tultaessa peräti lähes 20 000 miljoonaa eli 20 miljardia. Nämä nyt otettavat velat erääntyvät vielä maksettavaksi, ja silloin on oltava maksukykyä. Vaikeina aikoina nimittäin nähdään ja ymmärretään hyvän taloudenpidon merkitys, Timo Heinonen kirjoittaa blogissaan.

Vuonna 2020 menoista jo lähes kolmasosa rahoitetaan velalla. Kansanedustaja muistuttaa 1990-luvun lamasta, jolloin valtiovarainministeri Iiro Viinanen joutui kiertämään Japanissa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa neuvottelemassa Suomelle velka-apua.

– Rahaa ei siis saanut niin kuin nyt vain ilmoittamalla, että miljardeja tarvittaisiin lisää. Marinin hallitukselle velanotto on ollutkin ehkä jopa liiankin helppoa. Tuntuu ettei vasemmistopuolueilla ole juurikaan huolta huomisesta, Timo Heinonen sanoo.

– Entisen jo eroamaan joutuneen pääministeri Antti Rinteen opit tai sanat – ”rahaa on” – ovat iskostuneet vähän liiankin hyvin tämän hallituksen ohjenuoraksi aina jopa keskustaa myöten, Heinonen jatkaa.

Hän toteaa nykyhallituksen ottaneen vuosikymmenten aikana kertyneestä velkamäärästä jo noin kuudesosan.

– Tämän vaalikauden aikana kokonaisvelkamäärä noussee aivan uskomattomiin lukuihin, jos ja kun ei Marinin hallitus pysty tulopuolen kanssa mitään tekemään. Pitäisi tehdä työllisyysreformeja, pohtia kasvua ja tulopuolta aidosti vahvistavia toimia, Heinonen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt