Verkkouutiset

”Miten 55 prosenttia voi muuttua äärioikeistolaisiksi?”

Professori ihmettelee Ylen uutisten luonnehdintoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taloustieteen professori Matti Viren kirjoittaa Puheenvuorossa Äärioikeisto ja hyvinvointivaltio -otsikolla. Hän on kerännyt muutamia Yleisradion luonnehdintoja maailman tapahtumista:

* Brasilia saa äärioikeistolaisen presidentin Jair Bolsonaron (29.10.18)
* Italian äärioikeisto jätti 82 miljoonaa muutosehdotusta lakiesitykseen (23.9.15)
* Itävallassa äärioikeisto nousee hallitukseen (16.12.17)
* Mistä äärioikeistolainen AfD sai kannattajansa? (25.9.17)

Viren kysyy, miten Brasiliassa voi 55 prosenttia kansalaisista muuttua äärioikeistolaisiksi.

– Tulee mieleen, että ehkä uskottavampi selitys on se, että vaalitulosta selostaneiden positio on siirtynyt… Kun ollaan jakauman vasemmalla hännällä, kaikki näyttää ”äärioikeistolaisuudelta”. Ajatus hiipii mieleen viimeistään silloin, kun joidenkin ”analyytikoiden” tausta näyttää sijainneen jakauman vasemmassa ääripäässä, Matti Viren toteaa.

Hän sanoo itsestään tuntuvan siltä, että poliittisen kentän hännät ovat kasvaneet sitten 1990-luvun.

– Vaikea sanoa, onko se median aikaansaannosta, mutta kohtuudella täytyy sanoa, että ”vastuullinen” media on tehnyt aika vähän ristiriitojen sovittelemiseksi ja vuoropuhelun käynnistämiseksi. Pikemminkin media on ollut osapuoli kiivailussa kuin ulkopuolinen havainnoitsija, sovittelusta nyt puhumattakaan.

– Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden kannalta kehitys ei lupaa hyvää. Poliittisten intohimojen ja riitojen kasvu vähentää sitä yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka on välttämätön ehto sille, että kansalaiset ovat valmiita huolehtimaan myös kanssaihmisistä. Poliittisessa debatissa toisinajattelijoiden mielipiteiden kunnioitus häviää, ja keskustelu (jos siksi voi nimittää) muuttuu nimittelyksi, tahalliseksi väärinkäsittämiseksi ja vääristelyksi.

– Keskustelupalstoilla nuokkuu liian monta, joilla elämän sisältönä on patologinen riidankylvö ja maaninen halu vain loukata vastapuolta. Mutta vielä pahempaa on luvassa: ilmiannot (työnantajille ja asiakkaille), boikotit ja suoranaiset vahingonteot ovat jo tulleet fanaattisimpien uskonsotureiden työkaluiksi, professori ennustaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)