Vanhusten hyvä hoito puhuttaa väestön ikääntyessä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Satu Schauman: Mistä rahat 0,7:ään, PS?

Puolue esittää itse 0,7:n mitoitusta täysimääräisesti voimaan jo puolen vuoden päästä.

Perussuomalaisten joukosta on ilmennyt huoli siitä, miten hallitus aikoo käytännössä rahoittaa esityksensä 0,7 hoitajamitoituksen toteuttamisesta vanhustenhoidossa.

Kansanedustaja Mari Rantanen (ps.) katsoi torstain kyselytunnilla, että rahoituspuoli on ”täysin epäselvä”.

– Mitä tarkoittaa, että digitalisaatiolla voidaan rahoittaa tätä? Mitä tarkoittaa, että näillä lääkekorvauksilla voidaan rahoittaa? Mitä tarkoittaa tämä ostopalveluiden tehostaminen? Rantanen kysyi.

Hän oli huolissaan, otetaanko rahat tiukan paikan tullen muusta sairaanhoidosta tai vammaisten hoidosta.

Kaikki hyviä kysymyksiä, joita on ihmetelty myös toisessa oppositiopuolue kokoomuksessa. Hallitusta on arvosteltu ”silmänkääntötempusta”.

Kokoomus ei vaalien alla halunnut sitoutua rummuttamaan 0,7 mitoitusta, koska puolue oli huolissaan juuri tästä: mistä rahat ja hoitajat käytännössä irrotetaan. Vaarana oli  – ja on edelleen – että työvoima otetaan kotihoidon palveluista.

Kokoomus on ollut kritiikissään johdonmukainen ja uskottava.

Jos perussuomalaiset sen sijaan on huolissaan 0,7:n rahoituksesta, puolueen pitäisi katsoa ensisijassa peiliin ja esittää selkeä tiekartta – oma vaihtoehto – 0,7:n rahoituksesta. Rantanen jätti kyselytunnilla mainitsematta, että perussuomalaiset haluaa hoitajamitoituksen täysimääräisesti voimaan nimittäin jo puolen vuoden päästä. Tämä ilmenee puolueen vaihtoehtobudjetista:

”Perussuomalaiset on pettynyt hallituksen linjaukseen, jossa hoitajamitoitus tuodaan voimaan vesitetyssä muodossa vasta aprillipäivänä 2023 ja katsoo, että sitova hoitajamitoitus tulee toteuttaa viipymättä ja tavoitteena tulee olla, että hoitajamitoitus on voimassa elokuun 2020 alussa.” (s.19)

Perussuomalaiset ehdottaa vaihtoehtobudjetissaan tavoitteen saavuttamiseksi 50 miljoonan euron lisäystä kuntaosuuksiin hoitohenkilökunnan palkkaamiseksi sekä 10 miljoonan euron lisäystä niin ammattikoulutukseen kuin ammattikorkeakouluihinkin hoitohenkilöstökoulutuksen aloituspaikkojen lisäämiseksi.

Samanaikaisesti tarvitaan ”täsmätoimenpiteitä hoitajien työolojen parantamiseksi ja työssä jaksamisen parantamiseksi”, todetaan lisäksi avaamatta näitä sen enempää.

Yhteensä siis perussuomalaiset esittää 70 miljoonaa euroa hoitohenkilökunnan määrän kasvattamiseksi. Tämä ei yksinkertaisesti riitä, minkä kansanedustaja Arja Juvonen myönsi itsekin Ylen haastattelussa tuoreeltaan marrakuussa 2019.

Hallituksen esityksessä mitoitus tulisi siirtymäajan jälkeen voimaan täysimääräisesti huhtikuussa 2023. Se maksaisi arviolta 200 miljoonaa euroa ja vaatisi noin 4 400 uuden hoitajan palkkaamisen.

Perussuomalaisten pitäisi lyödä pöytään viimeistään nyt oma tiekartta 0,7:n tavoitteeseen pääsemiseksi. Muuten kritiikki rahoituksesta on täyttä populismia.

Satu Schauman

Satu Schauman

Satu Schauman on Nykypäivän ja Verkkouutisten toimittaja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt