Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa. LEHTIKUVA / RAIMO POUTANEN

”Mistä nämä rahat on tarkoitus ottaa pois?”

Kokoomusedustajan mielestä sote-uudistuksessa kaavaillut leikkaukset ovat kohtuuttomia.

Kokoomuksen kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen sanoo lähettämässään tiedotteessa sote-uudistuksen rahoitusmallin vaarantavan vakavasti miljoonan suomalaisen sosiaali- ja terveyspalvelut.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen esittämässä mallissa kaavaillaan vuoteen 2029 mennessä 100 euron asukaskohtaisia leikkauksia Länsi- ja Keski-Uudenmaan, Pohjanmaan ja Kymenlaakson asukkaiden palveluihin. Yhteensä tämä tarkoittaa yli 100 miljoonan euron säästöpainetta vain näihin alueisiin kohdistuen.

– Yli miljoona suomalaista joutuu soten rahoitusmallissa täysimääräisen rahoituksen leikkauksen kohteeksi. Länsi- ja Keski-Uusimaa, Pohjanmaa ja Kymenlaakso ovat kaikki esittäneet hätähuutonsa, koska muutokset sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksessa olisivat kohtuuttoman suuria. 100 miljoonaa euroa on valtava säästösumma, jonka hallitus on työntämässä tulevien maakuntapäättäjien vastuulle.

– Löytyykö hallituksesta ministeriä, joka olisi valmis sanomaan, mistä nämä rahat on tarkoitus ottaa pois, Ikonen kysyy tiedotteessa.

Ikosen mukaan näin merkittävät leikkaukset Länsi- ja Keski-Uudenmaan, Pohjanmaan ja Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitukseen johtaisivat siihen, että jonot palveluihin kasvaisivat sekä yhä useampi alueilla työskentelevä ammattilainen siirtyisi yksityisten yritysten palvelukseen.

– Jos hallituksen soteuudistus etenee nyt suunnitellulla tavalla, se jättää yli miljoona suomalaista pysyvästi heikentyvien sosiaali- ja terveyspalvelujen pariin. Tämä uhkaa johtaa kahden kerroksen järjestelmään. Ne, joilla on varaa, hankkivat terveysvakuutuksen, kun taas pienituloiset jäävät kärvistelemään kasvavien jonojen ja heikentyvien terveyspalvelujen piiriin.

– Näyttää siltä, että ainakin osassa Suomea soteuudistus on selvästi heikentämässä, ei parantamassa ihmisten palveluja. Tämä tuskin on ollut hallituksen tarkoitus. Nyt on aika viheltää pilliin ja ottaa aikalisä soteuudistuksen rahoitusmallin kanssa, Ikonen jatkaa.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt