X
SULJE MAINOS
Monet koronan sairastaneet ovat ilmoittaneet vakavista ja pitkäkestoisista jälkioireista. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Mistä muropaketista nämä saaneet tutkintopaperinsa?”

THL:n asiantuntijan mukaan pitkän koronan kansanterveydellistä tautitaakkaa ei voi arvioida vain yksinkertaisilla kyselytutkimuksilla.

HUSin neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäki hämmästelee asiantuntijoiden esittämiä arvioita lasten sairastumisesta koronavirukseen ja epäilyjä pitkäaikaisten oireiden yleisyydestä.

Hän viittaa THL:n johtavan asiantuntija Jussi Sanen vertaukseen kroonisesta borrelioosista ja niin sanotusta pitkästä koronasta.

– Onneksi kontrolloituja tutkimuksia on alkanut näkyä. LC [Long Covid, pitkä korona] ilmiönä on varmasti totta, mutta samalla tautitaakkaa kansanterveyden näkökulmasta ei voi arvioida yksinkertaisilla kyselytutkimuksilla. Jos rima alas tässä, niin mites sitten vaikka niin sanottu krooninen borrelioosi, Jussi Sane kysyy Twitterissä.

Lastentautien erikoislääkäri, professori Terhi Tapiainen on huomauttanut pitkien koronaoireiden mahdollisuuden olevan Suomessa yksi peruste lasten ja nuorten rokottamiseen. Hänen mukaansa tutkimusnäyttö alaikäisten koronaoireiden kestosta on kuitenkin puutteellista.

– Suurin ongelma on, että hyvään epidemiologiseen tutkimukseen aina kuuluvaa vertailuryhmää ei ole sisällytetty kuin yksittäisiin tutkimuksiin, Tapiainen kirjoittaa Twitterissä.

Esimerkiksi Britannia ei ole toistaiseksi suositellut alle 15-vuotiaiden rokottamista, sillä lasten sairastavuus ja oirekuva ovat lieviä.

Terhi Tapiainen sanoo, että infektiota seuraavat pitkät oireet ovat mahdollisia, mutta todennäköisesti harvinaisia lapsilla ja nuorilla. Vaikeusaste jää suurimmalla osalla lieväksi.

– Asiaa ei siis pidä väheksyä, mutta mittasuhteet pitää huomioida. Rokotukset varsin helppo keino ennaltaehkäistä ongelmia. Muiden keinojen haitat ja hyödyt punnittava yhteiskunnallisessa keskustelussa, Tapiainen toteaa.

Esa-Pekka Pälvimäki on eri linjoilla arvioista.

– Mistä muropaketista nämä epidemiologit saaneet tutkintopaperinsa? Borreliapandemiaa odotellessa, se kun on niin hyvä analogia Covidille. Ei juuri mitään eroa, Pälvimäki ironisoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt