Useissa maissa puhutaan jo koronarokotusten alkamisten päivämääristä. LEHTIKUVA / AFP Joel Saget

Missä viipyvät suunnitelmat Suomen rokotuksista?

Monissa maissa koronarokoteaikeista on jo tiedotettu.

Anestesiologian ja tehohoidon ylilääkäri Harri Tohmo kysyy peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd.) ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselta (vas.) aikataulutietoja Suomen koronarokotuksista.

– Suomalaisten rokottamisesta ei ole paljoakaan kuulunut, Harri Tohmo ihmettelee twiitissään.

– Muiden maiden rokoteasemat ovat jo valmisteilla, ylilääkäri huomauttaa.

Monet terveydenhuoltoalan ammattilaiset ovat ilmoittautuneet somessa halukkaiksi vapaaehtoisiksi rokottamaan vaikka jouluaattona.

Twitter-keskustelussa toivotaan, että ainakin Suomen suunnitelmat ja toimeenpanot olisivat jo vauhdissa Britannian ja Saksan tapaan.

Selkeän ja ripeän rokoteaikataulun julkistaminen palvelisi erään kommentoijan mukaan myös motivaatiota noudattaa rajoituksia.

Pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin sanoi lauantaina Ilta-Sanomien haastattelussa rokotteista, että ”meidän pitää kantaa tässäkin globaalia vastuuta ja solidaarisuutta kaikkien ihmisten puolesta”. Haastattelun mukaan moni maa haluaisi kahmia koronarokotteen heti omille kansalaisilleen, mutta Marin peräänkuuluttaa globaalia oikeudenmukaisuutta. Hänen mukaansa ”tulemme varmistamaan rokotteen saannin suomalaisille”.

Ylen Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina Marin sanoi, että ”optimistisimmat arviot ovat olleet sen kaltaisia, että ensi kesään mennessä voisi olla jo kattavaa rokotesuojaa väestössä, mutta voi hyvin olla, että menee siitäkin kauemmin, kenties ensi syksyyn tai vieläkin kauemmin. Me emme vielä näe niin pitkälle eteenpäin”.

Ylilääkäri Harri Tohmo kommentoi twiitissään pääministeriä toteamalla, että ”niin kyllä alustavasti surkeus oli tiedossa, mutta olisi hyvä kuulla vastuullisilta virallisesti”.

LUE MYÖS:
Koronarokote, milloin sen saa? Näin Krista Kiuru vastaa (VU 26.11.2020)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt