Verkkouutiset

”Missä on ay-liikkeen yhteiskuntavastuu?”

EVA:n johtaja Emilia Kullas kutsuu Kotidata Oy:n lakkoja ay-liikkeen koepalloksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelmän valtuuskunta EVA:n johtaja Emilia Kullaksen mukaan laittoman lakkosarjan kohteena oleva jyväskyläläinen Suomen Kotidata Oy on ”koepallona ammattiyhdistysmafian kourissa”.

– Missä on ay-liikkeen yhteiskuntavastuu, Kullas kysyy Iltalehden kolumnissaan.

Ammattiliitto Pro käynnisti viime viikolla Kotidatassa jo kuudennen lakon kolmen kuukauden aikana. Lakoista neljä on ollut laittomia.

Suurta huomiota herättänyt työriita tiivistyy erimielisyyteen siitä, mitä sopimusta Kotidatassa pitäisi soveltaa. Ammattiliitto Pro vaatii, että yrityksen toimihenkilöiden tulisi olla ICT-alan TES:n piirissä nykyisen kaupan alan TES:n sijaan.

Työtuomioistuin ratkaisi asian kuitenkin syyskuun alussa työnantajan hyväksi ja katsoi, että Kotidatassa voidaan noudattaa Kaupan työehtosopimusta kuten ennenkin.

Tästä huolimatta lakkoilu on jatkunut, ja voi jo uhata yrityksen olemassaoloa. Pron ict-alan sopimusvastaava ja Uudenmaan vasemmistoliiton puheenjohtaja Mika Mäkelä myönsi syyskuun lopussa Talouselämälle, että Suomen Kotidata Oy voi kaatua lakkoiluun.

Emilia Kullas huomauttaa, että Ruotsissa tilanne olisi varsin toinen. Siellä työtuomioistuin voisi hänen mukaansa lopettaa lakkoilun väliaikaisella päätöksellä ja työntekijät joutuisivat myös henkilökohtaiseen vastuuseen yritykselle koituvista vahingoista.

– Henkilökohtaiset korvausmaksut Ruotsissa eivät ole suuria, parisataa euroa, mutta ne konkretisoivat kummasti, mitä laiton lakkoilu aiheuttaa: vahinkoja ja tulonmenetystä kaikille. Laittomia lakkoja Ruotsissa on vuodessa nolla, yksi tai kaksi. Suomessa niitä on vuodessa pahimmillaan yli 200, Emilia Kullas kirjoittaa.

Suomessa ay-liike voi Kullaksen mukaan näköjään pyyhkiä pöytää työtuomioistuimen päätöksellä ja jatkaa lakkoilua hamaan tulevaisuuteen.

– Suomessa ammattiyhdistys voi joutua maksamaan laittomista lakoista sakkoja, jotka ovat muutaman tonnin luokkaa. Ne maksaa liitto ja osin paikallisyhdistys, yksittäinen työntekijä ei maksa mitään.

Emilia Kullas muistuttaa, että lopulta maksajiksi joutuvat myös työntekijät.

– Kasvuyrityksen kasvu tyssää kuin seinään, jos asiakkaat kaikkoavat. Pahimmillaan yrityksen toiminta loppuu, ja paremman palkan toivossa lakkoilleet työntekijät päätyvät hakemaan muita töitä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)