Lakkovahteja Meyerin Turun telakan portilla keskiviikkona. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Mikael Jungner: Minulla riittää ymmärrystä

Mikael Jungnerin mukaan viimeaikaisten poliittisten manöövereiden takana on ymmärrettävää logiikkaa.

Pääministeri Juha Sipilä päätti mittauttaa hallituksen luottamuksen tiedonannolla. Aiheena laajemmin työllisyys, mutta tiedonannon pihvi löytyy kyllä kohutusta irtisanomislain muutoksesta. Ymmärrän pääministeriä, tuo on tehokas keino varmistaa ja samalla osoittaa, että hallituksella on takanaan eduskunnan luottamus.

Ymmärrän oppositiota, joka on ollut tiedonannosta käärmeissään. Tiedonanto lukitsee tilanteen ja tekee dialogin vaikeammaksi. Toisaalta on hyvä muistaa, että hetki sitten ja hiukan vastaavalla kikalla oppositio haastoi välikysymyksellä koko hallituksen vastaamaan ulkoministeri Soinin oudoista aborttipuheista. Tuokaan temppu ei ollut omiaan lisäämään dialogia.

Ymmärrän myös hankkeen puuhamiestä Juhana Vartiaista. Tämä hetki ja tulevaisuus vaativat yhteiskunnalta ketteryyttä reagoida maailman muutoksiin. Suomi on monessa ketterä, mutta työmarkkinoilla on jäykkyyttä. Ainakin Helsingissä voidaan puhua jo täystyöllisyydestä, sen verran vaikeaksi uusien työntekijöiden löytäminen on monella alalla mennyt. Silti työttömyys on seitsemisen prosenttia. Rakenteissa on korjaamisen varaa.

Elinkeinoelämää on helppo ymmärtää. Suuremmat yritykset joutuivat maksamaan lakoista kovimman hinnan ja joutuvat maksumiehiksi myös jatkossa, jos kiista kovenee. Niillä ei kuitenkaan ole tässä riidassa osaa eikä arpaa. Niillä ei myöskään ole mahdollisuuksia vaikuttaa käsillä olevaan kiistaan.

Ymmärrän myös ay-liikettä. Jos samat tahot, jotka nyt ajavat irtisanomislain heikennystä, puhuvat usein työehtosopimusten yleissitovuuden purkamisesta, jäsenmaksujen verotuen poistamisesta tai ay-liikkeen selkärangan taittamisesta, on helppo nähdä, että joillekin tässä ei nyt ratkota irtisanomislain ongelmia vaan käydään pyhää sotaa olemassaolosta.

Ymmärrän Suomen Yrittäjiä. Mikael Pentikäisen kovaotteisuudesta on kohistu pitkään, mutta eipä Suomen Yrittäjien asiaa hirveästi ajanut sekään, että edellinen toimitusjohtaja oli kaikkien arvostama ja kunnioittama. Iso osa suomalaista yhteiskuntaa ei ole vieläkään päässyt kunnolla mukaan päättäviin pöytiin.

Helppo ymmärtää, kun tunnen nuo kaikki ihmiset. Tiedän heidät fiksuiksi osaaviksi tyypeiksi. Mikä siis mättää? Väärinymmärtäminen. Viime kuukausina on nähty huikea määrä väärinymmärrystä. Osa varmaan tahallista, osa tahatonta. Ja onhan se helppoa ymmärtää väärin, kun asioita tahallaan mutkistetaan. Somekampanja sikailevista yrittäjistä oli mauton ja valheellinen. Se oli omiaan ajamaan tilannetta umpikujaan. Toisaalta väitteet siitä, että nyt käsillä oleva lakimuutos muuttaisi juuri mitään ovat nekin usein liioteltuja. Hallituksen myönnytyksiin vastattiin ei-kärjellä, ja esimerkiksi STTK:n johdon kompromissiesitykset jäivät varjoon, kun asiat olisi voitu tuoda esiin toisin päin painottaen. Eikä tiedonanto ainakaan selkeytä näitä asetelmia.

Mitä pitäisi tehdä? Nähdä se todellinen ongelma. Kyse ei ole siitä, että irtisanomislain uudistaminen olisi hankalaa. Kyse on siitä, että liian moni valtaapitävä käy liian montaa vääntöä yhtä aikaa. Joku ajaa ideologiaa, toinen yrittää voittaa vaaleja, kolmas maksaa kalavelkoja, neljäs etsii tilaa päästä päättämään. Eikä noissa ole sinänsä ongelmaa, saa olla piiloagenda, se on vain inhimillistä. Ongelmaksi tuo käy, kun valtaapitävät eivät enää osaa lukea toistensa perimmäisiä tarkoituksia. Silloin pienistäkin asioista voi tulla turhaan suuria arvovaltakiistoja.

Kysyn itseltäni uudestaan, mitä nyt pitäisi tehdä, konkreettisemmin. Säätää irtisanomislaki määräaikaisena, jotta nähdään sen vaikutukset ja vältetään iso osa perustuslakiongelmista. Avata paikallista sopimista, koska se on nopein avain kaivattuun talouselämän ketteryyteen. Korjata yhteistoimintamenettelylainsäädäntö, josta aika on monessa ajanut ohi. Käydä ristiin rastiin työlounaalla, jotta tämä toisten ohi puhuminen hieman hellittäisi.

Mikael Jungner

Mikael Jungner

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt