Minivaltio Liberlandiin sataa kansalaisuushakemuksia

Euroopan uusi ”minivaltio” vastaanottaa lisää kansalaisuushakemuksia miltei joka sekunti, kertoo CNN.

Viime viikolla Serbian ja Kroatian väliselle kaistaleelle ei-kenenkään-maata perustettu minivaltio Liberland vastaanottaa kansalaisuushakemuksia kasvavassa määrin ihmisiltä joka puolelta maailmaa. Tähän mennessä hakemuksia on tullut jo lähes 300 000. Niistä 20 on jo hyväksytty.

Liberlandin presidentin, tshekkiläisen Vit Jedlickan mukaan erityisesti amerikkalaisilta ja sveitsiläisiltä on tullut tuhansia hakemuksia. Myös monista arabimaista on tullut hakemuksia ihmisiltä, jotka kokevat oman maansa hallinnon olevan liian ahdistava ja rajoittava.

Monet hakemuksia lähettäneet ovat innokkaita osallistumaan maan rakentamiseen. Hakemuksia käsittelevään tiimiin kuuluvan Jaromir Miskovskyn mukaan esimerkiksi ranskalainen poliisi on tarjonnut apuaan ja montenegrolainen lakimies on tarjoutunut auttamaan perustuslain kanssa ja työskentelemään valtiossa tuomarina.

Jedlicka arvelee, että kaiken kaikkiaan Liberlandin kansalaisia tulee olemaan noin 35 000, joista kaikki eivät asu pysyvästi vain 7 neliökilometrin kokoisessa Liberlandissa.

Liberlandin perustuslain dokumenttien mukaan ”Liberlandin ylpeys on kansalaisten henkilökohtainen ja taloudellinen vapaus, joka taataan perustuslailla ja rajoittamalla huomattavasti poliitikkojen valtaa puuttua liikaa Liberlandin vapauksiin”.

Liberlandin kansalaisuutta ei voi saada kukaan sellainen, jolla on rikostausta tai natsi-, kommunisti- tai muu ääriliike-menneisyys. Kansalaisten seksuaalinen suuntautuminen tai muut henkilökohtaiset asiat eivät maan johtajaa sen sijaan kiinnosta.

Taloudellinen valvonta tulee Vit Jedlickan mukaan olemaan Liberlandissa minimaalista, sikäli kuin sitä on ollenkaan. Valtio tulee käyttämään Bitcoinin tyyppistä virtuaalivaluuttaa rahayksikkönään, joten se ei tarvitse keskuspankkia ja näin ollen hallitus on helpompi pitää erossa talousasioista.

– Verojen maksaminen tulee olemaan vapaaehtoista. Kansalaisten täytyy rahoittaa vain joitakin tiettyjä kehitysprojekteja, Jedlicka kertoo The Guardianille.

– Median mukaan me olemme oikeistolaisia, mutta emme me ole. Me emme ole täällä rikkaita tai köyhiä varten; me olemme täällä kaikkia varten. Tämä projekti antaa jokaiselle jotakin ja se siinä onkin mahtavaa, hän lisää.

Tällä hetkellä Jedlicka aikoo panostaa teiden ja laiturien rakentamiseen Liberlandissa. Nykyisellään alue on pelkkää joutomaata, eikä sieltä löydy muuta kuin metsää, huonokuntoisia teitä ja yksi vuosikymmeniä sitten hylätty talo.

Liberlandin lakijärjestelmä tulee Vit Jedlickan mukaan ottamaan mallia Sveitsin, Iso-Britannian, Viron ja Yhdysvaltojen järjestelmien hyvistä ominaisuuksista. Maan hallitus tulee koostumaan 10-20 jäsenestä ja valtiossa tulee olemaan poliisi, mutta ei armeijaa.

Presidentti arvelee, että Serbian ja Kroatian suunnalta saattaa olla luvassa ongelmia, mutta hän uskoo kansainvälisten lakien suojelevan Liberlandia ja mahdollisissa ongelmatilanteissa aikoo osoittaa pelkästään passiivista vastarintaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt