X
SULJE MAINOS
Britannian ja Yhdysvaltojen ulkoministerit tapasivat Lontoossa maanantaina. (Photo by Ben STANSALL / various sources / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Ministerit huippukokouksen alla: ”Venäjän käytöksen on muututtava”

Suhteiden korjaantuminen on Venäjästä kiinni, Britannian ulkoministeri sanoo.

Yhdysvallat ja Britannia kehottavat Venäjää muuttumaan, mikäli se toivoo suhteiden lämpenemistä ja paluuta vauraiden teollisuusmaiden G7-ryhmän jäseneksi. Asiasta uutisoi Sky News.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Anthony Blinken tapasi brittiläisen virkaveljensä Dominic Raabin Lontoossa maanantaina, G7-maiden ulkoministerien tapaamisen yhteydessä. Kokous oli ensimmäinen kahteen vuoteen.

Etenkin Venäjä puhutti ministereiden tapaamisessa. Venäjä erotettiin tuolloisesta G8-ryhmästä Ukrainan kriisin myötä vuonna 2014, mutta Raab ja Blinken eivät täysin tyrmänneet ajatusta maan paluusta ryhmään.

Vastuu on kuitenkin Venäjällä, ministerit korostivat.

– Venäjän käytöksen, YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä kansainvälisen lain normeja vastaan, on päätyttävä, Raab sanoi.

Sapelinkalistelun Ukrainassa ja disinformaation levittämisen on loputtava, Raab vaati, ja mainitsi myös oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytysyrityksen.

– Presidentti (Joe) Biden on pitkään, jo ennen presidenttikauttaan, korostanut, että jos Venäjä käyttäytyy harkitsemattomasti tai aggressiivisesti, me vastaamme siihen, Blinken sanoi.

Ulkoministerit varoittivat myös Kiinan itsevarmemmasta politiikasta. Yhdysvallat ja Britannia puolustavat sääntöpohjaista maailmanjärjestystä kaikilta sitä horjuttavilta valtioilta, ministerit totesivat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt