Petteri Orpo kyselytunnilla eduskunnassa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

”Ministerit – eikö teitä hävetä? Te lupasitte.”

Tunteet hoitajamitoituksesta kävivät kuumina eduskunnan kyselytunnilla.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kysyi kyselytunnilla ”eikö teitä hävetä” perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd.), opetusministeri Li Anderssonilta (vas.), poissa olleelta liikenneministeri Sanna Marinilta (sd.) ja pääministeri Antti Rinteeltä (sd.).

– Te lupasitte. Te lupasitte, että tämä hoitajamitoitus saadaan aikaan. ”Muutaman tunnin työ”, keskeinen lupaus, ja tämäkin lupaus on petetty. Samalla tavalla kuin eläkelupaus on petetty, Petteri Orpo sanoi.

– Voiko teidän hallituksenne ohjelmaan ja lupauksiin luottaa?. (Istuntosalissa huudettiin ”ei voi”).

Orpo sanoi heidän saaneen lukuisia suuttuneita yhteydenottoja ikäihmisiltä, omaisilta ja hoitajilta ”siitä, että he ovat uskoneet teidän lupaukseenne, että te hoidatte tämän muutamassa tunnissa”.

– Me toivomme teiltä selkeän suunnitelman siitä, miten nämä vanhusten palvelut laitetaan kuntoon. Selkeä suunnitelma siitä, mistä saadaan lisää hoitajia. Selkeä suunnitelma: miten tämä rahoitetaan? Ja me edellytämme sitä – vastatkaa rehellisesti, ei tyhjää puhetta – miten tämä asia hoidetaan, Orpo vaati.

Pääministeri Antti Rinne vastasi. Hän totesi muistavansa hyvin viime vaalikaudella istuntosalissa käydyt keskustelut ja vaalikeskustelut.

Antti Rinne. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

– Te ette suostuneet kertomaan miten hoitajamitoitus nostetaan, Antti Rinne syytti.

– Nyt tämä hallitus on tuomassa tähän saliin, tämän syksyn aikana, lainsäädäntöesityksen jonka mukaan 0,7 hoitajamitoitus tulee lakiin kirjattua. (”koska se toteutuu” ja ”mitä merkitystä”, kuului istuntosalista). Sen lisäksi tähän lainsäädäntöön tulee hoitoisuudesta määritelmä, joka johtaa siihen, että silloin kun tarvitaan enemmän kuin 0,7, se tulee toteutumaan, Rinne jatkoi.

– Edustaja Orpo, olkaa nyt tyytyväinen!, pääministeri päätti.

Salista kuului huutoja kuten ”rahaa on” ja ”eilenhän ei rahaa ollut?”.

”Johditteko te harhaan?”

Kokoomuksen kansanedustaa Sanni Grahn-Laasonen sanoi, että asia täytyy selvittää ihan juurta jaksain.

– Ennen vaaleja te, ministeri Kiuru, sanoitte suomalaisille tässä salissa, että se on ihan nopea työ, Sanni Grahn-Laasonen muistutti.

– Nyt meille on täysin epäselvää tässä salissa, tuleeko se teidän lupaamanne mitoitus voimaan. Milloin? Tuleeko se ollenkaan voimaan? Ja millä tavalla tämä hallitus konkreettisesti ja aidosti, niin että se aidosti ja ihmisten arjessa näkyy, tulee parantamaan vanhusten palveluja?

– Ja nyt haluan kysyä: johditteko te harhaan suomalaisia ennen vaaleja lupaamalla, että 4200 hoitajaa tulee lisää, tai että hoitajia tulee 0,7-mitoituksen verran. Johditteko te harhaan?

Peruspalveluministeri Krista Kiuru vastasi pitävänsä kiinni siitä, mitä on yhdessä ajettu.

– Ja yhdessä tässä salissa on vahvasti ajettu sitä henkilöstömitoitusta, jota käsittääkseni vieläkään tässä salissa eivät kaikki halua tunnustaa, että ajaisivat.

– Tärkeää on, että me saamme riittävät voimavarat tähän hankkeeseen ja saamme alan innostumaan siitä, että takaisin voi palata, Krista Kiuru sanoi.

LUE MYÖS:
”Odotetaan kuumeisesti” – hoitaja-asiassa poikkeuksellinen veto

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt