Verkkouutiset

Ministeriöt eivät piittaa monista arviointineuvoston suosituksista

Viime vuonna arviointineuvosto on joutunut puuttumaan lainvalmistelussa samoihin asioihin kuin aikaisempinakin vuosina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lainsäädännön arviointineuvoston mielestä on tärkeää, että lakiesitykset on kirjoitettu hyvällä yleiskielellä. Ymmärrettävä kieli tukee eduskunnan tiedonsaantioikeutta. Myös tavallisten kansalaisten ja yritysten tulee saada selkoa heitä koskevasta sääntelystä.

Arviointineuvosto toteaa, että sen keskeisin tehtävä on antaa lausuntoja hallituksen esitysluonnoksista. Arviointineuvosto arvioi esitysten vaikutusarvioita ja tarkastelee, kuinka laadukkaasti esitysluonnos on valmisteltu.

Arviointineuvoston antamien lausuntojen suosituksista huomioidaan 60 prosenttia osittain tai kokonaan hallituksen esityksissä. Arviointineuvosto on huolestunut, koska noin 40 prosenttia neuvoston lausumista jätetään kokonaan huomiotta.

– Tulisi selvittää niitä käytäntöjä, joilla ministeriöt ottavat lainvalmistelussa huomioon neuvoston lausunnoissa esitetyt suositukset, ja myös niitä syitä, miksi suosituksia ei noudateta, sanoo arviointineuvoston puheenjohtaja Leila Kostiainen.

Viime vuoden aikana arviointineuvosto on toistuvasti joutunut puuttumaan samoihin asioihin kuin aikaisempinakin vuosina. Erityisesti on kuitenkin kiinnitetty huomiota perusoikeusvaikutusten arviointiin, vaihtoehtoisten ratkaisujen esittämiseen ja arviointiin sekä hallituksen esitysten kieleen.

Lainsäädännön arviointineuvoston julkaisema vuosikatsaus käsittelee arviointineuvoston työtä vuonna 2020. Lisäksi siinä on havaintoja lainvalmistelusta arviointineuvoston näkökulmasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)