LEHTIKUVA / JARMO STENMARK

Ministeriön miljardiyllätys – HS: Valtio lyhentääkin velkaa

Valtio ei joudukaan nostamaan loppuvuoden lainaerää.

Valtiokonttori ei yllättäen nostakaan loppuvuodelle suunniteltua 2,2 miljardin euron suuruista lainaerää, Helsingin Sanomat kertoo. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että valtion tulot ylittävät tänä vuonna menot. Suomi pystyy siis lyhentämään valtion velkaa ensi kertaa vuosikymmeneen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kutsuu tätä ”psykologisesti ja symbolisesti merkittäväksi”.

Valtion menoja on jouduttu kattamaan finanssikriisin jälkeen jatkuvasti lisävelalla. Velkaa oli määrä ottaa tämän vuoden ensimmäisen talousarvion mukaan kolme miljardia euroa. Lopulta velkaa lyhennetäänkin liki miljardilla. Valtion velkataakka on siitä huolimatta noin 105 miljardia euroa. Vielä vuonna 2008 velkaa oli 54,4 miljardia euroa.

Valtiovarainministeri Orpon mukaan yksityiskohtaista selitystä tämän viikon miljardiyllätykselle ei vielä ole. Luvuissa näkyy muun muassa se, että valtion rahastoihin on tullut enemmän rahaa kuin odotettiin.

– Silti valtaosa eli 1,4 miljardia selittyy sillä, että valtion tulojen ja menojen kehitys on ollut sen verran arvioitua suotuisampaa. Sitä varmasti selittää osaltaan talouden myönteinen vire ja työllisyyden kasvu, jota hallitus on päätöksillään tukenut, Petteri Orpo toteaa.

Hän muistuttaa, ettei ylisuuriin vaalilupauksiin ole silti varaa. Velanoton on arvioitu jatkuvan ensi vuonna, kun talouden ja työllisyyden kasvu hidastuvat. Väestön ikääntyminen tuo myös lisämenoja valtiolle.

LUE MYÖS:

Ekonomisti löi luvut pöytään: Kaikille ei voida vain jakaa lisää

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt