Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Tuija Kumpulainen. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ministeriö myöntää IL:ssä: Ei ollut riittävää tietoa ulkomailta tulijoista

STM:n johtaja veikkaa, että koululaiset eivät palaa lähiopetukseen enää ennen kesälomia.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtaja Tuija Kumpulainen myöntää, että ministeriöiden välinen tietokatkos aiheutti tilanteen, jossa suomalaiset pääsivät palaamaan ulkomailta hallitsemattomasti Suomeen, kertoo Iltalehti.

– Sieltä pääsi rypäs liikkeelle ilman, että me hahmotimme riittävän ajoissa. Me hahmotimme ennen heidän tuloaan, mutta siihen ei pystytty enää viikonloppuna tarttumaan, sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Tuija Kumpulainen sanoi Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa.

Suomeen on palannut kymmeniä tuhansia matkailijoita ilman selvää ohjeistusta karanteeniin jäämisestä mahdollisen koronatartunnan vuoksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan ulkomailta palanneet ovat levittäneet viruksen yllättävän nopeasti Uudellemaalle, minkä vuoksi Uusimaa eristetään muusta maasta.

– Ei meillä STM:ssä ollut riittävää tietoa etukäteen. Nyt on tieto niistä, mitä on tulossa. Ja sieltähän on tulossa edelleen paljon, niin niihin kohdennetaan, Kumpulainen sanoi.

Kumpulaisen mukaan Finnairin lennoilla on jaettu ohjeita ja Helsinki-Vantaan lentokentällä on ollut ilmoitustauluja, mutta hihasta matkailijoita ei ole tartuttu.

Nyt asiaan on Kumpulaisen mukaan tartuttu aktiivisemmin.

– Olisi pitänyt toimia toisin. Mutta onneksi pystymme seuraavien kanssa toimimaan toisin, koska sieltä on tulossa vielä isoja määriä, Kumpulainen sanoi.

Miksi yksi portti avattaisiin?

Kumpulaiselta kysyttiin myös, kuinka todennäköisenä hän pitää sitä, että koululaiset eivät palaa enää lähiopetukseen ennen kesälomaa. Kumpulainen sanoi, että asia nousee varmasti keskusteluun.

– Veikkaisin, että (koulut) eivät aukea. On vähän epäloogista, että meillä olisivat kaikki muut rajoittamistoimenpiteet ja epidemia on vasta aluillaan. Miksi me päästäisimme yhden portin auki tartuntaketjuissa ja pitäisimme muut kiinni, Kumpulainen vastasi.

Tällä hetkellä koululaiset ovat etäopetuksessa 13. huhtikuuta asti, mutta ravintolat suljetaan asiakkailta toukokuun loppuun asti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt