Koronan jäljityssovelluksia on käytössä monissa maissa. Kuvassa Australian virallinen COVIDSafe. LEHTIKUVA / AFP Saeed Khan

Ministeriö julkaisi ”etenemisesityksen” koronasovelluksesta

Tartuntaketjuja jäljittävästä sovelluksesta on puhuttu jo pitkään.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoo koronatartuntoja jäljittävän sovelluksen käyttöönoton valmistelun jatkuvan.

– Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut etenemisesityksen koronavirustartuntojen jäljittämisen tukena käytettävän mobiilisovelluksen käyttöönotosta Suomessa, STM tiedottaa.

”Etenemisesitys” on lausuntokierroksella toukokuun 5. päivään asti. Lausuntopyyntö löytyy tämän linkin takaa. Siinä kerrotaan, että jäljityssovelluksen etenemisehdotus on esitelty hallitukselle 22.4.2020.

Jonkinlaisesta puhelinsovelluksesta, jota ei kuitenkaan ole saatu, on puhuttu jo Suomen koronaepidemian alusta lähtien.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) mainitsi sovelluksesta eduskunnan kyselytunnilla 12. maaliskuuta 2020, kun koronasta kysyttiin.

– Tietenkin meidän asianosaiset, asianmukaiset ministeriöt ja myös viranomaiset, THL ensi sijassa, ovat tästä tiedottaneet koko ajan, ja nyt tänään vielä tästä tiedottamisesta linjasimme niin, että laajennamme koronainfopisteet myös maarajoille — meillähän tällä hetkellä on satamissa, kentillä infopisteet, ja tämä laajennetaan myös maarajoille — varmistetaan matkustustiedotteiden ajantasaisuus, valtakunnallista neuvontapuhelinpalvelua laajennetaan vastaamaan kysyntää ja monikanavaisuutta lisätään. Tämän lisäksi THL lähettää koronaviruksesta tietopaketin kaikille suomalaisille kotiin molemmilla kotimaisilla kielillä, ja sen lisäksi vielä tulee älypuhelinsovellus. Eli haluamme varmistaa, että jokainen suomalainen varmasti saa ajantasaisen tiedon aiheesta, Sanna Marin sanoi.

Asiasta todettiin myös valtioneuvoston kanslian tiedotteessa 12.3.2020. Siinä sanottiin, että ”lisäksi otetaan käyttöön kansalaisille suunnattu Koronavirustietoa sisältävä älypuhelinsovellus”. Pääministeri sanoi asiasta saman päivän tiedotustilaisuudessakin (alla videolla kohdassa 7:50) lisäten, että se ”tälläkin hetkellä on tekeillä”.

Sovelluksen tilaaminen vaikuttaa silti edelleen olevan vielä kaukana. Hallitus ilmoitti viime viikolla jatkavansa sovelluksen ”käyttöönoton valmistelua”.

Kauppalehti kertoi tuolloin ohjelmistoyritytysten odottavan edelleen valtion tilausta. Reaktor- ja Futurice-yhtiöiden mukaan toteutukseen voitaisiin edetä nopeallakin aikataululla, jos viranomaiset näin päättäisivät.

KL:n jutun perusteella sovellusasian vastuistakin on epäselvyyttä. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) esikunnan mukaan sovellusasia kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) esikunnasta todetaan KL:lle, että asia kuuluu perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.). Nyt julkaistun lausuntopyynnön mukaan hanketta koordinoi STM.

Viivytyksiä on arvosteltu.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman jätti jo huhtikuun alussa hallitukselle kirjallisen kysymyksen teknologian hyödyntämisestä koronaviruksen jäljittämisessä.

– THL on pitänyt testaamista tehottomana vajaiden jäljittämisresurssien takia ja samalla jäljittämiskehityksen jarruna pidetään puutteellista testauskapasiteettia. Emme tarvitse tällaista virkamiesten välistä ikiliikkujaa. Hallituksen tulee ottaa johtovastuu kriisin kokonaisuudesta. Jäljityssovellus olisi tarvittu käyttöön jo eilen, Vestman totesi.

STM:n tuoreen ”etenemisesityksen” perusteella sovellusasiassa on vielä puitavaa. Toistaseksi on linjattu, että sovelluksesta tulee vapaaehtoinen ja sen käyttö perustuu henkilön suostumukseen.

– Sovelluksen käyttötarkoituksesta, siihen liittyvästä toimivallasta ja henkilötietojen käsittelystä säädettäisiin lainsäädännöllä. Sovelluksen toiminnallisuutta tarkennettaisiin yhteistyössä terveydenhuollon toimijoiden kanssa, STM toteaa.

Vastaavia sovelluksia on ollut jo pitkään käytössä monissa maissa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt