Verkkouutiset

”Ministerin kannattaisi lukea tartuntatautilakia”

SDP:n kansanedustajan mukaan on hyvä, että tartuntatautilakiin tukeudutaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiurun (sd.) ilmoitus pakkokaranteeneista maanantaisessa tiedotustilaisuudessa on aiheuttanut laajaa hämmennystä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) täsmensi keskiviikkona, että pakkokaranteeneista määräävät viranomaiset, eivät poliitikot.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on arvostellut Kiurun ulostuloa ja sanonut tämän ”hätiköineen”.

SDP:n lääkärikansanedustaja Aki Linden puolustaa ministeri Kiurua Twitterissä. Hänen mielestään ”ministeri Lintilän kannattaisi lukea tartuntatautilakia”.

− Erityisesti pykälät 15 ja 16 sekä 60−71. Niissä mainittujen terveysviranomaisten velvoitteiden laiminlyönti on virkavirhe. Erinomaista, että STM on alkanut vahvasti korostamaan tartuntatautilakia, Linden tviittaa.

Hän sanoo pitävänsä hyvänä, että tartuntatautilain mukaisiin viranomaisten valtuuksiin tukeudutaan koronan toisen aallon kynnyksellä.

− Pääministeri Marin selvitti erinomaisesti A-studiossa, mikä ero on viranomaistehtävillä ja hallituksen linjauksilla ja päätöksillä. Tartuntatautilääkärin tai hänen ohjauksessaan muun terveydenhuollon ammattilaisen tulee toimia lain mukaan. Se tarkoittaa väestön suojelemista yleisvaarallisen tartuntataudin leviämiseltä muun muassa määräämällä henkilöitä testeihin, karanteeniin ja eristykseen tilanteesta riippuen, Linden kirjoittaa tiedotteessaan.

− Nämä päätökset ovat aina yksilöpäätöksiä, mutta sellaisia voidaan tehdä useita, jolloin ne kohdistuvat tiettyyn tartunnan saaneiden tai altistuneiden ryhmään, hän lisää.
Linden mielestä keväällä hallituksen rooli korostui ehkä liikaakin.

− Nyt on syytä toimia tiukasti ja päättäväisesti tartuntatautilain suomilla valtuuksilla. Jokaisen vastuunkantajan tulisi lukea tämä laaja laki, jossa on 93 pykälää
Linden ottaa Twitterissä kantaa myös kasvomaskien käyttöön. Hänen mukaansa ”erityisesti johtavien poliitikkojen kannattaa tarkasti harkita missä tilanteissa käyttävät kasvosuojaa.

− Ei se mikään yleinen ”koristautumisväline” ole, jolla kerätään ääniä ja sympatiaa, vaan suojaamisväline esim ruuhkasisätiloissa, joissa korostuu koronatartuntariski, Linden kirjoittaa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)