Verkkouutiset

Ministerin ja virkamiehen al-Hol-lausunnot ristiriitaisia, lisäselvityksiä pyydetään

Pekka Haavisto ja Pasi Tuominen toivoivat, että heidän lausuntonsa perustuslakivaliokunnalle salataan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pyytää lisäselvityksiä ulkoministeriöstä tutkiakseen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkatoimen lainmukaisuutta al-Holia koskevassa päätöksenteossa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoi, että ulkoministeri Pekka Haaviston ja konsulipäällikkö Pasi Tuomisen lausunnot ovat keskenään ristiriitaisia. Sen vuoksi valiokunta pyytää ulkoministeriöltä lisäselvityksiä.

– Kyllä nämä kertomukset ovat ristiriitaisia keskenään, kuten on luettu myös lehdistöstä, Ojala-Niemelä sanoi toimittajille kokouksen jälkeen.

Valiokunta sai Ojala-Niemelän mukaan ”hyvin värikkäitä kertomuksia tästä asiasta”. Ulkoministeri Pekka Haavisto antoi 22-sivuisen lausunnon, joka sisälsi seitsemän liitettä. Konsulipäällikkö Pasi Tuomisen lausunto oli lyhyempi, mutta siihen liittyy täydentävä lausunto ja 19 liitettä.

Ojala-Niemelä luonnehti selvityksiä pitkähköiksi ja liitteitä runsaiksi.

– Nyt lähtee myös lisäselvityspyyntö ulkoministeriölle, eli paljon tuli sellaista tietoa aineistosta, mitä meillä ei ollut vielä tässä vaiheessa käytettävissä. Nyt ulkoministeriöltä toivotaan kaikkea tähän asiaan merkityksellisesti liittyvää aineistoa valiokunnan käyttöön, Ojala-Niemelä kertoi.

Hänen mukaansa ulkoministeriötä pyydetty aineisto käsittänee tehtyjä päätöksiä ja sähköpostiaineistoa.

Osa asiakirjoista jää salaisiksi

Perustuslakivaliokunta päätti tänään tiistaina kokouksessaan salata Haaviston ja Tuomisen valiokunnalle asiasta antamat lausunnot asian käsittelyn loppuun asti.

– Myös asianosaiset toivoivat molemmat tätä, että nämä asiakirjat salataan, Ojala-Niemelä kertoi.

Asian käsittelyn päätyttyäkään kaikki asiakirjat eivät valiokuntaneuvos Matti Marttusen mukaan tule julkisiksi.

– Tänään valiokunnan saama selvitys oli osin sellaista, että ne olivat luottamuksellisia, ne olivat valtioneuvoston puolella salaisia asiakirjoja, Marttunen sanoi.

Perustuslakivaliokunta kuuli Haavistoa ja Tuomista sekä valtakunnansyyttäjiä kuusi tuntia tänään.

Ojala-Niemelän mukaan kokouksessa läsnäolleet valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe eivät ottaneet kantaa esitutkintaan tarpeellisuuteen.

– He olivat sitä mieltä, että esiselvitystä on valiokunnan omasta toimesta tässä vaiheessa vielä jatkettava ennen kuin mennään mahdolliseen tutkintaan, Ojala-Niemelä sanoi.

Perustuslakivaliokunta voi ministerivastuuasiaa käsitellessään pyytää valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimenpiteisiin esitutkinnan toimittamiseksi.
Perustuslakivaliokunta kokoontuu seuraavan kerran 6. helmikuuta, jolloin se saa ulkoministeriöstä lisäselvitykset käyttöönsä. Ojala-Niemelän mukaan sekä Haavisto että Tuominen ovat luvanneet tulla tarvittaessa uudelleen valiokuntaan kuultavaksi.

Sen jälkeen yhdeksän oikeusoppineen kuulemiseen tarvitaan puheenjohtajan mukaan vähintään kolme kokousta, ennen kuin perustuslakivaliokunta pääsee työstämään mietintöään asiasta. Asiantuntijakuulemisiin on varattu ainakin 12. ja 13. helmikuuta.

Lue myös:

Haavisto-kuulemisessa ”harras” ilmapiiri, kysymysmäärä yllätti
Pekka Haavisto: Ei ole mahdollista kommentoida

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)