X
SULJE MAINOS
Tavallisen bensiinin litrahinta on nyt kahden euron luokkaa. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Milloin rahat tulevat bensiinin tankkaajan tilille? Ministeriltä kysyttiin lupauksesta

Kansanedustaja kertoi hänen omalta tililtään vain lähteneen rahaa bensiiniasemalla.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen palautti eduskunnan täysistunnossa mieliin, miten paljon nykyisen hallituksen aikana polttoaineiden hinnat ovat nousseet.

– Vuosi sitten elokuussa tämä hallitus teki koko 2000-luvun suurimman korotuksen bensiini- ja dieselveroon. Niin suurta korotusta ei ole tehty tällä vuosituhannella kertaakaan. Se kohdistui nimenomaan maaseudulla asuviin ihmisiin, niihin, jotka joutuvat paljon autoa käyttämään, ja silloin sitä perusteltiin, että koska maailman öljyhinnat ovat alhaalla, niin ei nyt tosiasiallisesti se tolpalla tapahtuva hinta nouse, Timo Heinonen sanoi.

Vuosi sitten lokakuussa keskusteltiin niin sanotusta kompensaatiomallista.

– Liikenneministeri Timo Harakka totesi silloin A‑studiossa tulonsiirroista, että ”pankkitilille ilmestyy rahaa”, ja nyt, kun kävin tankkaamassa täyden tankin, toista sataa euroa, ja katsoin omaa tiliäni, niin minun tililtäni vain lähti rahaa, toista sataa euroa, kun tankkasin! Ja vuosi on kulunut siitä, kun ministeri Harakka sanoi, että pankkitilille alkaa ilmestyä rahaa meille maaseudulla asuville ja meille, joiden on pakko ajaa, Heinonen muistutti.

Hämeen Lopella asuva Heinonen olisi halunnut liikenneministeriltä tiedon, kuinka pitkällä asian valmistelu on tässä järjestelmässä.

– Kun hän vertasi sitä lapsilisiin, että se tulee vähän samalla lailla kuin lapsilisä pankkitilille ilmestyy. Hän totesi, että pankkitilille ilmestyy rahaa.

Heinonen kysyi myös eduskunnan liikennevaliokunnan puheenjohtajalta Suna Kymäläiseltä, kun ”te olette varmasti käyneet Harakan kanssa keskusteluja”.

– Joten missä vaiheessa nämä rahansiirrot ovat nyt sitten tapahtumassa, eli missä vaiheessa ne rahat alkavat ilmestyä sinne tilille tankatessa? Vai onko niin, että tulevaisuudessa tililtä lähtee yhä suurempia summia rahaa pois? Mielelläni kuulisin sosiaalidemokraattien ja pääministeripuolueen vastauksen tähän, kun se oli ihan selkeä esitys, että rahaa alkaa ilmestyä meidän tilille, kun me käymme tolpalla.

Liikenneministeri Timo Harakka ei vastauspuheenvuorossaan käsitellyt asiaa lainkaan. Suna Kymäläinen totesi vastaavansa siihen myöhemmin, mutta näin ei käynyt.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt