X
SULJE MAINOS
Leikkausjonot ovat pidentyneet koronapandemian myötä. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Krista Kiuru Ylelle: Yksityinen sektori tarvitaan hoitovelan purkuun

Ministerin mukaan sosiaali- ja terveydenhoidon toimintakykyä ei voida taata vain julkisen sektorin avulla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) myöntää, ettei koronapandemian myötä syntyneestä hoitovelasta päästä eroon ilman yksityisten yritysten apua.

– Talkoissa tarvitaan kaikkia, jotta meillä ylipäätään sosiaali- ja terveydenhoidon toimintakyky voidaan taata. Se edellyttää, että tätä hoitovelkaa joudutaan purkamaan tämän perustyön ohella, Krista Kiuru toteaa Ylelle.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:n alueella viivettä on kertynyt muun muassa lonkka- ja kaihileikkauksissa. Toukokuun lopulla yli 70 prosenttia oli joutunut odottamaan kyseisiä leikkauksia pidempään kuin kuusi kuukautta.

Voimassa olevan hoitotakuun perusteella jonottaminen saisi kestää enintään puoli vuotta. Hoitovelkaa on kertynyt massiivisesti myös suun terveydenhoitoon, jonne on syntynyt vuoden aikana yli miljoonan käynnin vaje.

Hyvinvointialan järjestö HALI ry:n asiantuntija Joel Kuuva harmittelee yksityisen sektorin vähäistä osuutta kotimaisessa terveydenhuollossa.

– Se on ollut tosi valitettavaa ja surullista nähdä, että julkinen puoli ei ole hyödyntänyt yksityisiä, vaikka apua on tarjottu, Kuuva sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt