X
SULJE MAINOS
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Ministeri: Suurten omistusten verotusta tulisi vahvistaa

Hanna Sarkkisen mukaan verovälttelyä tulisi kitkeä nykyistä tehokkaammin.

Sosiaali ja terveysministeri Hanna Sarkkisen (vas.) mukaan suurten omistusten verotusta tulisi vahvistaa.

Ministeri arvostelee Kansan Uutisten kolumnissaan pyrkimystä kokonaisveroasteen laskemiseen. Sarkkisen mukaan ”kakkua ei voi samaan aikaan syödä ja säästää”.

– On tärkeää pyrkiä vaikuttamaan esimerkiksi työllisyyteen, mutta valtion suorin tapa vaikuttaa sen tuloihin ja rahoituksen kestävyyteen on verotus. Silti keskustelu veroista on tänä syksynä keskittynyt veronkevennyksiin, Sarkkinen kirjoittaa Kansan Uutisten kolumnissaan.

– Sama puhuja voi ensin otsa rypyssä varoitella valtion velkaantumisen vaaroista, ja jo seuraavassa hengenvedossa esittää miljardiluokan veronkevennyksiä, jotka pahentaisivat julkisen talouden epätasapainoa, hän sanoo.

Ministerin mukaan verojen kevennyksiä esitettäessä tulisi kertoa, miten ne rahoitetaan.

– Tosi elämässä dynaamisilla vaikutuksilla katetaan vain pieni osa veronalennusten aiheuttamasta alijäämästä. Olisi siis rehellistä kertoa, että leikataanko alennusten kattamiseksi palveluja ja sosiaaliturvaa, otetaanko lisää valtionvelkaa vai nostetaanko välillisiä veroja?, Sarkkinen kysyy.

– Väestörakenteemme haasteellisuus on kova realiteetti, jonka edessä myös julkisen sektorin tulopohjasta on pidettävä huolta. En näe mahdollisuuksia kokonaisveroasteen laskuun, jos haluamme pitää huolta ikääntyvästä väestöstä ja säilyttää hyvinvointivaltion, hän katsoo.

– Sen sijaan verovälttelyä tulisi kitkeä nykyistä tehokkaammin ja suurten omistusten verotusta vahvistaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt