Ministeri Rehula avasi alkoholilain uudistusta: Viinejä ei tuoda ruokakauppoihin

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan mukaan alkoholilain uudistus ei muuta Alkon monopoliasemaa.

”Pohjaesityksessä on haettu tasapainoa toisaalta alkoholihaittojen vähentämisen, toisaalta elinkeinotoiminnan huomioon ottamisen välillä”, Juha Rehula (kesk.) sanoo sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa.

Rehula esitteli torstaina pohjaehdotuksensa alkoholilain kokonaisuudistuksesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ministerityöryhmälle.

Hallituksen tavoite on päivittää vanhentunut alkoholilainsäädäntö siten, että hallituksen esitys annettaisiin eduskunnalle alkukesällä. Esitys on tarkoitus saada lausunnoille mahdollisimman pian.

Uudistettu laki vapauttaisi alkoholilainsäädäntöä ja helpottaisi elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä purkamalla tarpeettomina, vanhentuneina tai kankeina pidettyjä normeja.

Tällaisten normien katsotaan rasittavan erityisesti ravintola-alaa. Lakiuudistuksen myötä ravintoloiden anniskeluaikoja ja asiakaspalvelua koskevia säännöksiä vapautettaisiin. Myös esimerkiksi anniskelulupien jaottelusta kaikkiin alkoholijuomiin, viineihin ja keskiolueen luovuttaisiin.

Ruokakauppojen alkoholivalikoimat eivät kuitenkaan laajenisi, mikäli uudistus etenee Rehulan ehdotuksen mukaan.

”Alkon monopoliasemaa ei alkoholihaittojen vähentämisen näkökulmasta ole syytä muuttaa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vahvat oluet tai viinit eivät ole tulossa vähittäiskaupan valikoimiin”, ministeri Rehula toteaa.

Rehulan mukaan hallitus haluaa vähentää alkoholin aiheuttamia haittoja ja kustannuksia yhteiskunnalle ja terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on edelleen keskeinen alkoholilain uudistusta ohjaava näkökulma.

”Alkon myyntiaikoja voisi pidentää”

Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on avannut keskustelua myös alkoholin myyntiaikojen vapauttamisesta. Nykyisellään vähittäiskaupat saavat myydä alkoholia aamuyhdeksän ja iltayhdeksän välillä.

”Iltayhdeksän ja yhdentoista välinen aika on vilkasta aikaa ravintoloissa erityisesti perjantai- ja lauantai-iltaisin. Iso kuva on siirtää alkoholin kulutusta kotisohvilta mieluummin ravintoloihin. Osa päivittäistavarakauppojen henkilökunnasta on myös huolissaan mahdollisesti lisääntyvistä järjestyshäiriöistä, mikäli alkoholin myyntiaikaa ilta-aikaan pidennettäisiin”, ministeri Rehula sanoo.

Hän pitää nykytilaa päivittäistavarakauppojen myyntiaikojen suhteen toimivana

”Sen sijaan Alkon myyntiajan voisi yhtenäistää päivittäistavarakaupan kanssa samalle viivalle, eli arkisin iltayhdeksään”, Juha Rehula sanoo.

Hallituspuolueet arvioivat alkoholilain kokonaisuudistuksen pohjaehdotusta, ja sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa lain valmistelua. Tavoitteena on saada lakiluonnos lausunnoille maaliskuussa. Hallituksen esitys alkoholilaista on tarkoitus antaa eduskunnalle alkukesällä. Lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt