Ministeri pahoittelee sanojaan: ”kyse on kaikkien keskituloisten pääsystä lapsivähennyksen piiriin”

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty muistuttaa lapsilisien tasaavan perhekustannuksia ja etuus kuuluu siten kaikille perheille.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok.) perjantainen haastattelu lapsiperheiden verohuojennuksesta Verkkouutisissa on aiheuttanut vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Ministeri sanoo olevansa pahoillaan väärinkäsityksestä, joka aiheutui epäselvästä lausunnosta. Hänen on väitetty vähätelleen pienituloisia lausunnollaan. Tämän väärinkäsityksen Laura Räty haluaa oikaista.

– Olen erittäin pahoillani huonosti asetetuista sanoistani. Tarkoitukseni ei ollut missään nimessä vähätellä kenenkään työtä tai toimeentuloa, Laura Räty sanoo Verkkouutisille.

Räty haluaa edelleen, että lapsivähennys kohdistetaan laajemmalle joukolle. Hänen mukaansa valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) ehdotus verohuojennuksen kohdentamisesta vain osalle perheistä on vääränlainen.

– Mielestäni nyt esitetyn lapsivähennyksen kohderyhmä on liian rajattu. Suurituloiset eivät lapsivähennystä välttämättä tarvitse, mutta kaikkien keskituloisten lapsiperheiden on päästävä verovähennysoikeuden piiriin, ettei heidän ostovoimansa entisestään heikkene, Räty toteaa.

Räty muistuttaa lapsilisien periaatteesta: ne on luotu tasaamaan lapsettomien ja lapsiperheiden välisiä kustannuseroja. Kun periaate ei ole tulonjakoa vaan kustannuksia tasaava, niin ministerin mukaan ei ole perusteltua kohdistaa huojennus tiettyyn ryhmään.

– Lapsilisä on perinteisesti ollut perhekustannuksen tasaamista ja siten etuus, joka kuuluu kaikille lapsiperheille. Nyt esitetyssä mallissa ainoastaan kolmasosa kaikista lapsiperheistä saisi täyden lapsivähennyksen, vaikka kaikki lapsiperheet joutuvat lapsilisäleikkauksen kohteeksi. Se ei ole mielestäni oikein, tavallisia, vaikkapa opettajien tai insinöörien perheitä kohtaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt