Annika Saarikko. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ministeri koronatesteistä: Emme voi jatkaa näin

Tiede- ja kulttuuriministeri ottaisi yksityisen terveydenhuollon mukaan testaukseen.

Keskustan tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ehdottaa merkittävää koronatestaamisen lisäystä. Nyt testaamiseen kokonaisuteen voi hänen mukaansa kulua pahimmillaan jopa viikon päivät.

– Eri puolilta Suomea kuuluu huolestuttavia tietoja siitä, miten pitkät jonot koronatesteihin on – ja miten pitkään testin tulosta joutuu odottamaan, Saarikko sanoo tiedotteessaan.

Saarikon mukaan Suomessa tulisi ottaa mallia laajasta testaamisesta Tanskasta ja Etelä-Koreasta. Kaikki mahdollinen tulisi nyt hänen mukaansa tehdä, ettei vaihtoehdoksi jää ainoastaan maan sulkeminen.

– Tämä kaikki voitaisiin toteuttaa esimerkiksi julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yhteistyönä. Tulosten raportoinnissa testatulle teknologia voisi tulla avuksi, jokaisen oman Kanta-rekisterin kautta.

Mallissa kuka tahansa voisi hakeutua oma-aloitteisesti koronatestiin ilman lääkärin lähetettä, vaikka olisi oireeton. Tämä auttaisi Saarikon mukaan katkaisemaan tartuntaketjuja jo ennakolta, koska myös oireettomat voivat tartuttaa.

– Valtion tulisi ottaa testaamisen kustannukset katettavaksi. Asiaa helpottaisi se, että sujuvan automaation ja tietojenkäsittelyn pystyttämiseen Suomessa riittää sekä tutkimus- että yrityspuolella osaamista. Kaikki osaajat kannattaisi ottaa hankkeeseen mukaan.

Saarikon mukaan keväästä selvittiin Suomessa hienosti, ja nyt tulisi varmistaa että näin käy myös syksyllä.

– Emme voi jatkaa näin.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt