Jussi Niinistö ja työministeri Jari Lindström eduskunnan suullisella kyselytunnilla. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Jussi Niinistö asekaupoista: Mitään hävettävää ei ole

Puolustusministeri vakuutti eduskunnan kyselytunnilla, että suomalaisia aseita ei käytetä Jemenissä ihmisoikeusloukkauksiin.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig kysyi eduskunnan kyselytunnilla torstaina Suomen aseviennistä Arabiemiraatteihin ja Saudi-Arabiaan.

Hän muistutti, että molemmat maat käyvät sotaa Jemenissä. YK:n mukaan maiden pommitukset ovat kohdistuneet siviileihin.

– Suomen asevientipoliiitiikka on vastuullista ja aina arvioidaan ihmisoikeukstilanne, puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) vastasi Modigille.

Hän totesi, että asevientiin liittyy aina tarveharkinta ja Suomen päätökset ovat täysin Euroopan unionin linjan ja kansainvälisesti sovittujen sääntöjen mukaisia. Niinistö kehui Suomen olevan asiassa ”jonkinlainen mallioppilas”.

Ruotsin asevientiin verrattuna Niinistö totesi ”meidän olevan melkoisia näpertelijöitä”.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) huomautti, että lisääntynyt asevienti perustuu Patrian ajoneuvovientiin. Hän muistutti, että panssariajoneuvojen vienti Arabiemiraatteihin ”ei tarkoita sota-aseistuksen kiihdyttämistä kyseisellä alueella”.

Kanerva huomautti, että Suomen puolustusteollisuudelle on elintärkeää, että maassa on omaa tuotantoa, joka on kriisitilanteiden kannalta ratkaisevaa.

Hänen mielestään hallitusta on turha syyttää asiassa, vaan hallitus toimii hänen mukaansa asiassa ”poikkeuksellisen vastuullisella tavalla”.

Puolustuministeri Niinistö vakuutti, että mitään Suomen viemiä aseita ei ole käytetty Jemenissä ihsmioikeusrikkomuksiin.

– Mitään hävettävää Suomella ei ole, Niinistö sanoi.

Hän muistutti, että on olennaisen tärkeää, että Suomessa säilyy puolustusteollista osaamista, jotta niin hävittäjät kuin esimerkiksi laivatkin kyetään korjaamaan mahdollisessa sotatilanteessa.

Hänen mukaansa Suomen aseviennin lippulaivat ovat Patrian miehistönkuljetusajoneuvot ja Sakon TRG-tarkkuuskiväärit.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt