Pentutehtailijan takakontista paljastuneet saksanpaimenkoirasekoituspennut. LEHTIKUVA / HANDOUT / SEY

Ministeri Jari Leppä: Pentutehtailua karsitaan

Ulkomailta tuotujen koirien kauppaan voi liittyä eläinten kaltoin kohtelua kuten pentutehtailua.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan pentutehtailua pyritään kitkemään niin kansallisella kuin EU-säädöstenkin tasolla ja viranomaisvalvonnalla.

– Pentutehtailu on epäeettistä ja vastuutonta toimintaa, joka aiheuttaa kärsimystä ja todellisen riskin eläinten ja kansanterveyden näkökulmasta, toteaa Lepää tiedotteessaan.

Ulkomailta tuotujen koirien kauppaan voi liittyä paitsi tuontiehtojen vastaista toimintaa, myös verovelvoitteiden laiminlyöntiä, järjestelmällistä rikollisuutta ja eläinten kaltoin kohtelua kuten pentutehtailua.

Ratkaisun avaimet ovat Lepän mukaansa ostajan käsissä.

– Eläinlääkintöviranomaiset, poliisi, Tulli, verottaja ja oikeuslaitosten syyttäjät tekevät yhteistyötä näiden ongelmien ratkaisemiseksi ja tätä yhteistyötä ollaan edelleen tehostamassa. Haluan kuitenkin korostaa, että ostajien merkitys ulkomailta joko laillisesti tai laittomasti tuotujen koiranpentujen kaupassa on aivan olennainen.

Lepän mukaan koiranpentuja tuodaan Suomeen niin kauan kuin niille on täällä kysyntää.

– Koiraa ei tule ostaa epäilyttävältä taholta ja ilman vaadittavia todistuksia asianmukaisine merkintöineen. Pentutehtaista peräisin olevien ja mahdollisesti tartuntoja kantavien koirien ostaminen ei ole vastuullista toimintaa, vaikka ostaja itse kokisikin pelastavansa pennun. Tämä päinvastoin ylläpitää epäeettisen ja ihmisten ja eläinten terveyttä vaarantavan toiminnan jatkumista, Leppä huomauttaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt