X
SULJE MAINOS
Krista Mikkonen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Ministeri iloitsee tiukemmasta ilmastotavoitteesta

Krista Mikkosen mukaan EU:n tiukempi ilmastotavoite on myös Suomen etu.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) on tyytyväinen Euroopan komission esittämään uuteen ilmastotavoitteeseen. Mikkosen mukaan vähintään 55 päästövähennystavoite vuoteen 2030 mennessä on myös Suomen etu.

– Tiukempi EU-tason tavoite auttaa meitä saavuttamaan omat tavoitteemme, tasaa pelikenttää ja luo markkinoita puhtaiden ratkaisujen viennille, hän sanoo.

Mikkosen mukaan vähintään 55 prosentin päästövähennys on paremmin linjassa EU:n hiilineutraaliustavoitteen kanssa ja vastaa sitä, mitä Suomi on ajanut yhdessä muiden kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa kannattavien EU-maiden kanssa.

Komissio julkisti esityksensä EU:n ilmastotavoitteiden kiristämisestä puheenjohtaja Ursula von der Leyenin unionin tilaa koskevan puheen yhteydessä keskiviikkona. Sitä täydentää kattava EU-tason vaikutustenarviointi, joka osoittaa, että päästöjen vähentäminen vähintään 55 prosentilla on paitsi mahdollista myös hyödyllistä EU:n tulevaisuudelle.

Mikkosen mukaan 55 prosentin päästövähennys pitää nähdä minimitavoitteena.

– EU:n ja kansalliset päästövähennystoimet on säädettävä niin, että tavoite ylitetään. Siihen tarvitaan mittavia investointeja, joita vauhditetaan kohdentamalla EU:n elpymistukia hiilineutraaliin siirtymään. Näin luodaan puhtaampaa ympäristöä ja uusia työpaikkoja sekä edistetään vihreää kasvua, ministeri sanoo.

Tällä hetkellä EU on sitoutunut vähentämään päästöjään vähintään 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon. Komission arvioiden mukaan jo nykyisin toimin päästöt voivat vähentyä 47 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Komission esitys käynnistää jäsenmaiden väliset neuvottelut. Esityksestä keskustellaan muun muassa EU:n ympäristö- ja ilmastoministerien epävirallisessa kokouksessa Berliinissä kuunvaihteessa.

– Euroopan unionin pitää näyttää johtajuutta ilmastonmuutoksen hillinnässä, ja siksi on tärkeää, että tavoitteesta sovitaan mahdollisimman pian. Esimerkillämme voimme vaikuttaa siihen, että myös muut maat kiristävät tavoitteitaan. Suomi jatkaa aktiivista työtä tämän eteen niin EU:n sisällä kuin kansainvälisesti, Mikkonen toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt