X
SULJE MAINOS
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

”Miksi vasemmisto on ristiretkellä yrittäjiä vastaan?”

Poliitikkojen pitäisi ymmärtää puheidensa seuraukset, toteaa Mikael Pentikäinen.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen muistuttaa Iisalmen Sanomien mielipidekirjoituksessaan, että veropolitiikka vaikuttaa merkittävästi investointihaluihin.

– Yksi osa sitä on voitonjaon verotus, jonka kiristämistä vasemmisto pitää jatkuvasti esillä. Yrittäjien mielessä nämä puheet lisäävät epävarmuutta ja vähentävät investointihaluja, hän toteaa.

Pentikäisen mielestä ”on vaikea ymmärtää, miksi vasemmisto on ristiretkellä yrittäjiä vastaan vaatimalla toistuvasti yrittäjien voitonjaon verotuksen kiristämistä”.

– Asiaa pitää esillä erityisesti vasemmistoliitto, mutta tukea on tullut myös pääministeripuolue SDP:stä. Opetusministeri Jussi Saramon (vas.) mukaan nykyinen järjestelmä kannustaa yrittäjiä nostamaan osinkoja eikä investoimaan. ”Itse asiassa emme yrittäjiä vaan omistajia verottaisimme enemmän”, Saramo selittää Ilta-Sanomissa ja syyllistää erityisesti perheyhtiöitä osingoista.

– Ihan kuin yrittäjä ja omistaja olisi eri henkilö. Yrittäjä on yrityksensä omistaja, jolle osinko on palkinto – usein vaatimaton – tehdystä kovasta työstä, Pentikäinen kirjoittaa.

Hänen mielestään poliitikkojen on tärkeä ymmärtää puheidensa seuraukset.

– Jos yrittäjä- ja investointiriski kasvaa veronkorotusten vuoksi, investointihalut vähenevät, mikä vaimentaa talouskasvua ja myös verotuloja. Siksi puheissa ei ole mieltä. Jos verojärjestelmästä on kasvava epävarmuus, moni jättää investoimatta tai siirtää liiketoimintaansa muualle. Saan tästä jatkuvasti terveisiä, Pentikäinen kertoo.

Hänen mukaansa on hyvä myös muistaa, että vasemmiston parjaama voitonjaon verojärjestelmä on johtanut siihen, että monet yritykset ovat vahvistaneet viime vuosina taseitaan.

– Se on pelastanut monta yritystä koronakriisin syövereissä ja säästänyt työpaikkoja. Nyt valitettavasti monen puskurit on syöty ja yrittäjät ovat ahtaalla, Siksikin ideologinen nälvintä yrittäjien verotuksesta herättää huolta ja ärtymystä, Pentikäinen kirjoittaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt