4. ja 5. lapsen lapsilisiä korotetaan hallitusohjelman mukaan 10 eurolla kuussa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Miksi perheistä vain viisi prosenttia saa korotuksen?

Kansanedustajan mukaan perheissä taloudellinen paine kohdistuu ensimmäiseen lapseen.

Kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalon (ps.) mukaan ensimmäisen lapsen lapsilisän korottamisella olisi nykyistä tehokkaampi vaikutus lasten hankkimiseen kannustamisessa.

Slunga-Poutsalon mukaan perheet hyötyisivät korotuksesta enemmän kuin pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen päätöksestä nostaa lapsilisää vain neljä- ja viisilapsisissa perheissä tulevalla hallituskaudella.

– Ensimmäinen lapsi tuo mukanaan mittavien hankintojen listan lastenvaunuineen, pinnasänkyineen ja turvaistuimineen. Jo pelkästään vaunut voivat maksaa uutena yli 1 000 euroa. Opiskelijan tai vasta työuran aloittaneen lompakossa tämä on valtava summa. Toisen lapsen kohdalla nämä hankinnat ovat jo olemassa, joten taloudellinen paine korostuu ensimmäisen lapsen kohdalla, Riikka Slunga-Poutsalo kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistussa kolumnissaan.

– Siksi onkin ihmeellistä, että hallitus esittää lapsilisiin korotusta yli neljälapsisille perheille, joita on tilastokeskuksen mukaan vain viisi prosenttia kaikista lapsiperheistä.

Riikka Slunga-Poutsalon mukaan hallitus on keskittynyt syntyvyyskeskustelussa toistaiseksi vain toissijaisiin ongelmiin.

– Hallituksen riveistä heiteltiin viime viikon kyselytunnilla ratkaisuiksi toisen asteen ilmainen koulutus ja subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen. Ei näistä ratkaisuiksi ole, jos toiselle asteelle ei ole menijöitä, kun ne lapset jäävät syntymättä, Slunga-Poutsalo katsoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt