X
SULJE MAINOS

”Miksi olemme valmiita hylkäämään vanhan ihmisen kotiinsa?”

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvosen mukaan vanhuslain uudistuksen vaikutukset alkavat näkyä kotihoidon arjessa ikävällä tavalla. Hän penää keskustelua kotihoidon hoitajamitoituksesta.

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) on huolissaan vanhuslain vaikutuksista ikääntyneiden ihmisten terveyteen. Lain myötä ikääntyneet viettävät vanhuuttaan omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään. Monet heistä saattavat Juvosen mukaan tulla hyvinkin huonokuntoisiksi ja raihnaisiksi, ennen kuin heille annetaan mahdollisuutta muihin hoivamuotoihin.

– Vanhuksella voi olla edessään kierre, jossa kunnon heikennyttyä tarvitaan usein erilaisia terveydenhuollon palveluja päivystyksessä, ensiavussa ja kuntoutus- tai toipumisjaksolla sairaalassa tai muussa hoivayksikössä, Juvonen sanoo tiedotteessaan.

Kotihoidon asiakaskäynnit ovat hänen mukaansa kestoltaan lyhyitä ja toimenpidekeskeisiä, ja niillä on vaikea saavuttaa kuntoutumista ja toimintakykyä parantavia vaikutuksia. Juvonen arvioi, ettei kukaan todellisuudessa tiedä, mitä vaihtoehtoisia hoivamuotoja kotona pärjäämättömälle vanhukselle laitospaikkojen vähentämisen myötä tullaan tarjoamaan.

Vanhusten kaatumiset, infektiot, muistisairaudet, raihnaisuusoireyhtymä ja erilaiset muut iän tuomat rajoitteet heikentävät Juvosen mukaan myös kotona asumisen mielekkyyttä ja tuovat tullessaan myös inhimillistä kärsimystä niin kotona asuvalle ikääntyneelle kuin myös hänen omaiselleen. Hän vaatii myös keskustelun avaamista kotihoidon hoitajamitoituksesta.

– Miksi me olemme valmiita hylkäämään ja eristämään vanhan ihmisen kotiinsa omaan kotiinsa huonokuntoisena?

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt