X
SULJE MAINOS
LEHTIKUVA / AFP Claudio Bresciani

Miksi naapurit pärjäsivät paremmin, Ruotsin linjan arkkitehti pohtii

Poikkeavat koronastrategiat eivät olleet ratkaiseva tekijä, Johan Giesecke uskoo.

Ruotsin entinen valtionepidemiologi Johan Giesecke on seuraajansa Anders Tegnellin ohella maan kiistellyn koronastrategian arkkitehteja. Giesecke on myös lukeutunut suosituksiin ja vapaaehtoisuuteen nojautuvan strategian näkyvimpiin puolustajiin julkisuudessa.

Keväällä 2020 Giesecke uskoi koronaviruksen iskevän suurin piirtein yhtä kovaa kaikkiin Euroopan maihin. Hän on sittemmin myöntänyt olleensa väärässä. Erot eurooppalaisten maiden välillä ovat olleet suuria, Giesecke totesi UnHerd-verkkolehdelle huhtikuussa. Syinä tähän saattavat olla poikkeavien strategioiden lisäksi myös erilaiset kultuurit, hän uskoo.

Giesecke pohti haastattelussa myös, miksi virus iski erityisen kovaa juuri Ruotsiin keväällä 2020, Expressen uutisoi. Erot kuolleisuudessa ovat yhä silmiinpistävän suuria Ruotsin ja sen naapureiden Suomen ja Norjan välillä.

Täydellistä selitystä tälle ei kukaan pysty tarjoamaan, Giesecke sanoi.

– Erot Ruotsin ja naapureiden välillä ovat paljon suurempia kuin miltä ulospäin näyttää. Erilaiset järjestelmät, erilaiset kulttuuriset perinteet…

Tuoreessa haastattelussa Giesecke jatkaa aiheen käsittelyä, Expressen uutisoi. Suomen ja Norjan Ruotsia tiukemmat rajoitukset eivät ole hänestä ainoa selittävä tekijä.

– Muut tekijät ovat voineet vaikuttaa, kuten asukastiheys, seurustelun muodot ja ketkä toisiaan tapaavat, me emme ole niin samanlaisia Pohjoismaissa kuin voisi uskoa, Giesecke sanoo Dagens Nyheter-lehdelle.

– Uskon myös että Ruotsiin saapui aikaisin hyvin suuri ryhmä tartunnan saaneita, enemmän kuin muihin Pohjoismaihin.

Lisäksi tauti pääsi nopeasti leviämään Ruotsin vanhainkodeissa, Giesecke toteaa.

Ruotsissa koronaan on menehtynyt pandemian aikana yli 14 ooo ihmistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt