Kansanedustaja Ville Tavio (ps.). LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

”Miksi lähes kaikki eritrealaiset saavat turvapaikan?”

Perussuomalaisten kansanedustaja, eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Ville Tavio ihmettelee eritrealaisten turvapaikkamäärää.

Ville Tavio jätti keskiviikkona kirjallisen kysymyksen Eritrean kansalaisten myönteisistä turvapaikkapäätöksistä. Kansanedustaja ihmettelee, miksi yli 95 prosenttia eritrealaisten turvapaikkahakemuksista hyväksytään Suomessa, vaikka Eritrea ei ole sotatilassa.

Eritrealaisten turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut Suomessa yli kolminkertaiseksi kolmessa vuodessa. Viime vuonna Eritrean kansalaiset olivat lukumäärältään jo kolmanneksi suurin turvapaikanhakijaryhmä irakilaisten ja syyrialaisten jälkeen.

Eritrea oli sodassa Etiopiaa vastaan, mutta sota päättyi jo vuonna 2000. Nykyään maiden väliset rajakiistat ovat paikallisia ja väliaikaisia.

Eritrealaisten tekemien turvapaikkahakemusten hyväksymisprosentti on Tavion mukaan Suomessa erittäin korkea. Vuonna 2016 eritrealaisille tehdyistä turvapaikkapäätöksistä tai toissijaisen suojelun päätöksistä myönteisiä oli 97,2 prosenttia ja viime vuonna 96,5 prosenttia.

Tavion mukaan merkittävä syy siihen, että tuhansia ihmisiä lähtee Eritreasta kuukausittain eri maihin turvapaikkaa hakemaan, on Eritrean pakollinen kansallispalvelus, joka koostuu asepalveluksesta ja siviilikansallispalveluksesta.

Eritreassa maan 18–40-vuotiaat miehet ja naiset on virallisesti velvoitettu 18 kuukauden pituiseen kansallispalvelukseen, mutta käytännössä kansallispalvelus voi venyä vuosien pituiseksi.

Tavion mukaan pakollinen kansallispalvelus on turvapaikanhakijoiden kohdemaan näkökulmasta ongelmallinen perustelu turvapaikkahakemukselle.

– Asepalvelus ja lakisääteiset siviilitehtävät eivät ole orjuutta. Pidän kyseenalaisena, että asepalvelusta pakoileville myönnetään turvapaikkoja, Tavio sanoo.

– Pitkä kansallispalvelus on epäilemättä raskas, mutta eritrealaiset eivät ole hengenvaarassa. Miksi lähes kaikki hakijat saavat turvapaikan, Tavio ihmettelee.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt