Verkkouutiset

Miksi kukaan ei tue pienyrittäjiä?

BLOGI

Pienistä yrityksistä on saatava suurempia, jotta verotulot ja työllisyys lisääntyisivät.
Mika Walkamo
Mika Walkamo
Yrittäjä, Vanajanlinna Group.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomi on satojen tuhansien pienyrittäjien maa. Julkisessa keskustelussa märehditään kuitenkin vain suurten yritysten kilpailukykyä, ja julkiset tuetkin valuvat niille. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi valtio tukee isoja yrityksiä jättisummilla, kun samaan aikaan pienyritykset saavat osakseen vain murusia.

Suomessa on Tilastokeskuksen yritysrekisterin mukaan 286[nbsp]934 yritystä. Suomen yrityksistä 93,2 prosenttia on mikroyrityksiä eli alle kymmenen hengen firmoja. Näistäkin suurin osa on yhden hengen yrityksiä.

Erityisen huolestuttavaa oli lukea TNS Gallupin tammikuussa tekemää yrittäjätutkimusta. Siinä yli puolet (54 %) yrittäjistä kertoi, että nykyinen verotus ei kannusta heitä kasvattamaan yrityksiään millään lailla. Koko hyvinvointiyhteiskuntamme säilyttämisen vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että suomalaiset yrittäjät haluavat kasvaa ja työllistää. Suuria ja paljon työllistäviä yrityksiä ei saada millään muulla tavalla kuin kasvattamalla niitä pienistä.

Konkreettinen ratkaisuni on, että kaikki ensimmäisen työntekijänsä palkkaavat yritykset saisivat valtiolta tukena työttömänä palkatun henkilön kuuden kuukauden koeajan palkan. Näin työtön työnhakija pääsisi näyttämään kykynsä, ja pienyrittäjät tottuisivat ajatukseen yrityksensä kasvusta ja työllistävästä vaikutuksesta laajemmin.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on pienyrittäjälle iso asia, sillä palkkaamiseen liittyy paljon riskejä. ”Olenhan minä pärjännyt aina ennenkin yksin, vaikka kiirettä on pitänyt”, on monen pienyrittäjän tunnuslause. Usein pienyrittäjien kasvun esteenä on nimenomaan yksin ahertaminen. Jos tekee aina kaiken itse, ei ole koskaan aikaa keskittyä liiketoiminnan kehittämiseen ja uusiin kasvumahdollisuuksiin.

Koeajan jälkeen yritykset ottaisivat palkanmaksun tietenkin omalle vastuulleen. Samalla syrjäytymisvaarassa olevat kansalaiset saataisiin mukaan osaksi yhteiskuntaamme. Näin hyvän kierre saataisiin käyntiin kaikille osapuolille: valtion sosiaalitukien maksaminen päättyisi, verotulot lisääntyisivät, ihmiset saisivat töitä ja pienyrityksille avautuisi paremmat mahdollisuudet kasvuun.

Miksi emme siis alentaisi pienyrittäjien kynnystä palkata ensimmäinen työntekijä ja valjastaisi tätä valtavaa pienyrittäjien määrää työllisyyden veturiksi?

Pienistä yrityksistä on saatava suurempia, jotta verotulot ja työllisyys lisääntyisivät. Auttakaamme siis yhdessä pieniä kasvamaan isoksi.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)