Siivooja työssään yksityiskodissa Helsingissä. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

”Miksi kotitalousvähennys on vastenmielinen hallitukselle?”

Demarivetoinen Ruotsi nostaa kotitalousvähennyksen 7000 euroon.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa ei ymmärrä, miksi työtä ja sujuvaa arkea ihmisille tuova kotitalousvähennys on niin vastenmielinen koko vasemmistovihreälle hallitukselle.

– Ruotsissa työllisyysaste on paljon parempi eikä ihme. Ruotsissa sosialidemokraatit edistävät työlinjaa päinvastoin kuin (Sanna) Marinin (sd.) vasemmistovihreä hallitus, joka käynnisti vastuuttoman työllisyystoimien lykkäyslinjansa jo ennen koronaepidemiaa.

Ruotsi nostaa kotitalousvähennyksen 7 000 euroon, sen sijaan Antti Rinteen (sd.) hallitus leikkasi sitä lähes ensitöikseen, muistuttaa Sarkomaa Facebook-päivityksessään.

– Asiantuntijoiden mukaan se vähensi työllisiä vuositasolla ainakin 5 000:lla. Kotitalousvähennys on työllistänyt erityisesti pieniä yrityksiä ja vahvistanut kotitalouspalvelualan syntyä.

– Osana työllisyystoimia pääministeri Marinin hallituksen pitäisi edes perua tekemänsä leikkaus. Eduskuntaryhmämme on toistuvasti esittänyt nykyisen hallituksen tekemän kotitalousvähennyksen leikkauksen perumista ja vähennyksen tuplaamista. Lisäksi esitämme senioreille tarkoitettua korotettua kotitalousvähennystä.

– Lisäksi olen esittänyt kotitalousvähennyksen laajentamista kotikuntoutukseen. Kun kerran siivous ja omasta kodista huolehtiminen ovat kotitalousvähennyksen piirissä, niin miksi ei sitten omasta kunnosta huolehtiminen, Sarkomaa kysyy.

Hän kehottaa pääministeri Marinia ottamaan mallia ruotsalaista sosialidemokraateista.

– He ymmärtävät, että itseään ei voi tukastaan nostaa talouden taantumasta. Pelkkä velkarahalla julkisten menojen kasvattaminen ei pelasta Suomea. Talouden pyörien liikkeelle saamiseksi tarvitaan myös yksityistä kulutusta ja yksityisiä investointia. Ennen kaikkea tarvitaan rakenteellisia toimia, joilla kestävästi nostetaan työllisten määrää, Sarkomaa toteaa.

Hänen mukaansa hallituksen kotitalousvähennykseen tekemä leikkaus ja vahva ideologinen kielteinen asenne on rajussa ristiriidassa Marinin hallitusohjelman lupausten kanssa parantaa ihmisten arkea, palveluja ja ostovoimaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt