Verkkouutiset

Miksi korona vie hajuaistin? Syyt alkaneet valjeta

Mystisen oireen syitä on selvitetty.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yksi koronavirustaudin yleisiä oireita on hajuaistin menettäminen. Asiantuntijat ovat pohtineet syytä tälle virustaudin ominaiselle oireelle. Uusimmissa tutkimuksissa selittäviä tekijöitä on alkanut löytyä.

Scientific Americanin mukaan arviolta 80 prosenttia koronatautia sairastaneista saa hajuaistin häiriöitä. Myös makuaistin katoaminen on yleistä.

Pandemian alkuaikoina lääkärit ja tutkijat pelkäsivät, että anosmiaksi kutsuttu hajuaistin puute voi kertoa siitä, että covid-virus pyrkii pääsemään potilaan aivoihin nenän kautta ja tekemään vakavia vaurioita. Uudempien tutkimusten perusteella näin ei kuitenkaan uskota olevan.

Harvardin lääketieteen yksikön neurotieteilijä Sandary Robert Dattan mukaan nykytieto viittaa siihen, että virus iskee kohteessaan ensimmäisenä nenän solukerrokseen, joka on vastuussa hajujen rekisteröinnistä. Hänen mukaansa virus vaikuttaisi hyökkäävän ensimmäisenä tukisoluihin ja kantasoluihin, ei hermosoluihin.

Se ei hänen mukaansa tarkoita, etteikö viruksella olisi hermosoluihin vaikutusta. Hermosolut ovat riippuvaisia muiden solujen tarjoamasta tasapainosta, jotta ne voivat lähettää signaaleja aivoihin. Jos tasapaino häiriintyy, se voi johtaa hajuaistin edellyttämien hermosignaalien sammumiseen.

Neurotieteilijä Nicolas Meunier huomasi hamstereilla teetetyssä tutkimuksessaan, että hajuhermosolut eivät olleet infektoituneet vielä kaksi viikkoa koronatartunnan saamisesta. Hajuepiteelit olivat kuitenkin irronneet kokonaan, mikä hänen mukaansa voisi selittää hajuaistin puuttumisen.

Meunierin mukaan SARS-CoV-2 on viruksena poikkeuksellinen siinä, että muiden virusten aiheuttamissa taudeissa hajuaistin katoamista ei yleensä esiinny. Covid-virus ei hänen mukaansa yleensä aiheuta nenän tukkoisuutta.

Jotakin voidaan Meunierin mukaan päätellä myös niistä potilaista, jotka ovat kärsineet ja mahdollisesti toipuneet anosmiasta. Hänen mukaansa valtaosalla potilaista hajuaisti lähtee ja palautuu nopeasti. Meunierin mukaan hajuepiteeli uusiutuukin säännöllisesti. Kuitenkin on myös niitä potilaita, joilla hajuaisti ei palaudu pitkänkään ajan kuluessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)